AFP, A.P.
ΑΜΜΑΝ. «Ημέρα ανυπακοής» χθες, στη Συρία, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας «Συριακή Επανάσταση 2011», που εμφανίζεται στο Facebook, αψήφησαν την απειλητική παρουσία του στρατού και των παραστρατιωτικών ομάδων και βγήκαν στους δρόμους. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλώσεις ξέσπασαν αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής σε όλη τη Συρία, αρχίζοντας από την πόλη Μπανιάς στη Μεσόγειο, περνώντας από τη Δαμασκό και καταλήγοντας στο Καμισλί, στην Αμούδα και το Ντερμπάσιγε στις κουρδικές βορειοανατολικές περιοχές. Και χθες, οι διαδηλωτές πλήρωσαν φόρο αίματος, δεκαέξι ήταν οι νεκροί σύμφωνα με πληροφορίες ιδιωτών, οι δέκα από αυτούς στην πόλη Χομς, όπου ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, και έξι στη μεγάλη διαδήλωση στην πόλη Χάμα, όπου η εξέγερσή του είχε πνιγεί στο αίμα.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, οι πρέσβεις των «27» κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος 13 Σύρων αξιωματούχων, ενώ τη Δευτέρα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και εις βάρος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για προστασία των διαδηλωτών, ο ευρισκόμενος στη Βουλγαρία γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ασαντ συμφώνησε, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, να επιτρέψει την είσοδο στη Συρία σε ομάδες ανθρωπιστικής αρωγής του Οργανισμού, προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική αντίληψη της κατάστασης. Αργότερα, από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο θα κατευθυνθεί στην Ντέραα, την οποία χθες προσπάθησαν να προσεγγίσουν χιλιάδες χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή, που ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ. Δεν το κατόρθωσαν, και συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ταφάς.
Στη Δαμασκό ο στρατός απέκλεισε την είσοδο στην πόλη, ωστόσο, διαδηλώσεις έγιναν στα προάστια Ταλ και Σακμπά. Στο προάστιο Μιντάν, η μυστική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ριάντ Σάιφ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία, Ραμπί Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ αργότερα αναφέρθηκε η σύλληψη του γνωστού ιεροκήρυκα Μουάζ αλ Χατίμπ, επικεφαλής της Εταιρείας Ισλαμικού Πολιτισμού, υποστηρικτή της εξέγερσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.