Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ποιος θα τις ανακρίνει

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν
Στον πακιστανικό Τύπο δημοσιεύθηκε το όνομα του σταθμάρχη της CIA, ανεβάζοντας την ένταση

A.P., Reuters, AFP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το όνομα του σταθμάρχη της CIA στο Ισλαμαμπάντ δημοσιεύθηκε στον πακιστανικό Tύπο, σε μια κίνηση που πιθανότατα αποτελεί απάντηση των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών στην εν αγνοία τους αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν σε πακιστανικό έδαφος. Ο προηγούμενος σταθμάρχης της CIA είχε αποχωρήσει από το Πακιστάν τον Δεκέμβριο, όταν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πάλι διοχετεύσει στον Τύπο την ταυτότητά του.

«Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πρόκειται για ηθελημένη προσπάθεια των Πακιστανών να δυσχεράνουν το έργο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, στον απόηχο της επιχείρησης εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν», έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». H εφημερίδα δεν αναπαρήγαγε το όνομα του επικεφαλής της CIA, αλλά επιβεβαίωσε ότι το όνομα που δημοσίευσε η πακιστανική εφημερίδα The Nation είναι σωστό, αν και με ορθογραφικά λάθη.

«Η διαρροή δείχνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη CIA και στις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ISI μετά την επιχείρηση Μπιν Λάντεν τείνουν να γίνουν εχθρικές», προσθέτουν οι Νew York Times, τονίζοντας ότι οι πακιστανικές υπηρεσίες επιδιώκουν να καταστήσουν σαφή την επιρροή που ασκούν επί των αμερικανικών συμφερόντων στο Πακιστάν.



Παράλληλα, πόλεμος αντικρουόμενων δηλώσεων έχει ξεσπάσει σε σχέση με το ποιος θα ανακρίνει τις τρεις χήρες του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι τρεις γυναίκες, που ζούσαν στο κτίριο σε ξεχωριστό δωμάτιο η καθεμιά με τα παιδιά της, κρατούνται από τις πακιστανικές αρχές. Από αμερικανικής πλευράς ανακοινώθηκε ότι το Πακιστάν συμφώνησε να αφήσει τις ΗΠΑ να ανακρίνουν τις γυναίκες, αλλά το Ισλαμαμπάντ διέψευσε, ισχυριζόμενο ότι «δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από αμερικανικής πλευράς».

Από τις τρεις γυναίκες, μία από την Υεμένη και δύο από τη Σαουδική Αραβία, η μία τραυματίσθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ άλλη ήταν κάτοχος διδακτορικού τίτλου στις Ισλαμικές Σπουδές και δίδασκε όλα τα παιδιά που ζούσαν σχεδόν φυλακισμένα στο κτίριο. Προκειμένου να μην τους ξεφύγει το μεγάλο μυστικό, τα οκτώ ή εννέα παιδιά που ζούσαν με τον Μπιν Λάντεν δεν φοιτούσαν στα τοπικά σχολεία, ούτε έβγαιναν στη γειτονιά χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Πακιστάν, η επιχείρηση Μπιν Λάντεν έχει οδηγήσει στο ναδίρ τις ήδη κακές σχέσεις ανάμεσα στη στρατιωτική και την πολιτική εξουσία. «Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά από το 1972 που η πολιτική έχει την ευκαιρία να τα βάλει με τον στρατό αλλάζοντας τις ισορροπίες που τον ευνοούν υπερβολικά», δήλωσε ο Αγιέσα Σιντίκα, ειδικός στον πακιστανικό στρατό. Ο πακιστανικός στρατός εξέλαβε ως εξευτελισμό το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε τόσο κοντά στη στρατιωτική ακαδημία της χώρας και ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση και να φύγουν από τη χώρα ανενόχλητα.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εντός του Πακιστάν συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, αμερικανικοί πύραυλοι σκότωσαν την Τρίτη τρεις αντάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.