Reuters
ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Εντονο προβληματισμό προκαλεί, όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στους ηγέτες του αραβικού κόσμου η ριζική αναδιάρθρωση της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου μετά την αποκαθήλωση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου υπήρξε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια ο αρχιτέκτονας της πολιτικής προσέγγισης των Αράβων στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, ενώ παρείχε διαρκώς στήριξη στα κράτη του Περσικού Κόλπου στον ψυχρό τους πόλεμο με το Ιράν. Προς το παρόν, πάντως, επισήμως δυσαρέσκεια εκφράζει μόνον η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε «ανησυχητική εξέλιξη» την απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου να ανοίξει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο τερματισμός της «συνεργασίας της ντροπής με το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας», όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ αλ Αραμπί, ήταν η τελευταία από μια σειρά ενέργειες του Καΐρου που σηματοδοτούν μια ευρύτερη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας.
Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο επέτρεψε σε δύο πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ, αψηφώντας τις αντιρρήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών.
Στα μέσα Μαρτίου, επίσης, ο κ. Αλ Αραμπί έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Αίγυπτος προτίθεται να αποκαταστήσει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών διακόπηκαν τους πρώτους μήνες της «ισλαμικής δημοκρατίας» του Ιράν με αφορμή την απόφαση του Καΐρου να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ.
Η νεα ηγεσια της Αιγυπτου αρχιζει να παιζει με την φωτια. Δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτο θα της βγει σε καλο, καθως φαινεται να διακατεχεται εντονα απο το αντιησραηλινο συνδρομο.Λες και το Ισραηλ ευθυνεται για την πεινα και την διαφθορα που μαστιζουν την ομορφη αυτη χωρα. Τι να πει κανεις, μαλλον ψαχνουν για αποδιοπομπαιο τραγο.
ΑπάντησηΔιαγραφή