Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Υπό επιτήρηση η Ελλάδα και για τη Σένγκεν


Φόβοι για το ενδεχόμενο επαναφοράς των διαβατηριακών ελέγχων

Του Γιαννη Σουλιωτη


Κάτω από συνεχή επιτήρηση βρίσκεται η κυβέρνηση στο θέμα εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν. Καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζουν μάλιστα φόβους ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό Ευρωπαίοι εταίροι να εγείρουν ζήτημα επαναφοράς των διαβατηριακών ελέγχων για όσα άτομα ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Αφορμή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να αποτελέσει η πλημμελής εφαρμογή των κανονισμών της συνθήκης, όπως οι διαδικασίες ελέγχου στα περιφερειακά αεροδρόμια ή η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον, όμως, τις εξελίξεις μοιάζει να επιταχύνει και η κοινή απόφαση των κ. Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι να θέσουν (μετά τη συνάντηση της Ρώμης την περασμένη εβδομάδα) θέμα τροποποίησης της συνθήκης σε μια από τις επόμενες συνόδους κορυφής της Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη, στα τέλη Μαΐου, κλιμακίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων Σένγκεν. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», στα τέλη Μαΐου πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα κλιμάκιο Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ελέγξουν ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών από υπηρεσίες που θεωρούνται συναρμόδιες για την εφαρμογή της συνθήκης, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για «υστέρηση» της χώρας σε θέματα διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης των συναρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο επισημαίνουν ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε παρόμοια διαδικασία είχε υποβληθεί η Ελλάδα και πριν από περίπου ένα χρόνο, οπότε εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν υποβάλει σε αξιολόγηση τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα καθώς και στα αεροδρόμια της χώρας. Και τότε είχαν, κατά πληροφορίες, διαπιστωθεί κενά και αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στη συνθήκη. Για το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα, αρμόδιες πηγές σχολίαζαν χθες στην «Κ» ότι «εδώ και χρόνια ασκούνται πιέσεις για το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενισχύονται με έκτακτο εποχικό προσωπικό. Από την Ε.Ε. ζητείται το προσωπικό να είναι μόνιμο και να υποβάλλεται σε ειδικές στοχευμένες εκπαιδεύσεις». Επιπλέον, αντικείμενο κριτικής αποτελεί και η έλλειψη κεντρικού φορέα με αρμοδιότητα τον συντονισμό των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν και κυρίως τον έλεγχο των συνόρων με τρίτες χώρες, όπως η αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά.

Διαβουλεύσεις

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικού και ΕΥΠ για τη βελτίωση του μεταξύ τους συντονισμού, όπως απαιτεί η Ε.Ε. «Θετικές» χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Οπως μάλιστα σημειώνουν, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων έχει ως συνέπεια παράνομοι αλλοδαποί που έχουν πρόθεση να ταξιδέψουν στη δυτική Ευρώπη να «εγκλωβίζονται» στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. «Εμπρόθεσμα» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ότι θα συγκροτηθούν και οι περιφερειακές επιτροπές ασύλου για την έγκαιρη ταυτοποίηση όσων παράνομα εισέρχονται στην Ελλάδα από τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.