Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
ΗΠΑ: Στους «ήχους του πολέμου» εκπαιδεύονται οι νεοσύλλεκτοι
Ηχητική προσομοίωση πεδίου μάχης βοηθά στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων στις ΗΠΑ.
Εκκωφαντικές ριπές από πολυβόλα Μ-16, χυδαίες ύβρεις στρατιωτών, εκρήξεις τέτοιας έντασης, που οι στρατιώτες τις νιώθουν στο θώρακά τους. Η μάχη, λένε οι βετεράνοι, ταυτίζεται με τους ήχους της.
Την αίσθηση του φόβου και του σοκ που προκαλούν οι θόρυβοι του πεδίου της μάχης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτές του Φορτ Λέναρντ Γουντ στο Μιζούρι. Στην προσπάθειά τους να προετοιμάσουν τους στρατεύσιμους για τις δυσκολίες του σύγχρονου πεδίου μάχης, ο στρατός δημιούργησε αίθουσα ηχητικής προσομοίωσης σε άδεια αποθήκη του στρατοπέδου. Χάρη σε εντυπωσιακό ηχητικό σύστημα 64 επαγγελματικών ηχείων «surround sound», οι εκπαιδευτές υποβάλουν τους νεοσύλλεκτους σε ήχους αεροσκαφών τζετ, αρμάτων μάχης που πλησιάζουν και πυροβόλων που βάλουν κατά συστάδες.
Βετεράνοι των πεδίων μαχών του αμερικανικού στρατού, που επιθεώρησαν και ενέκριναν το πρωτότυπο εκπαιδευτικό κέντρο, πρότειναν τη δημιουργία ξύλινης εξέδρας, πάνω στην οποία θα βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι, ώστε να νιώθουν όσο το δυνατόν ακριβέστερα τις δονήσεις που προκαλούν οι εκρήξεις πυρομαχικών και βλημάτων στο πεδίο.
Παρότι, η ειδικά αυτή αίθουσα προσομοίωσης δεν μπορεί να επιτύχει να ντεσιμπέλ του πεδίου της μάχης -ικανά να προκαλέσουν διάτρηση τυμπάνου- η εμπειρία είναι κατάλληλη για να προετοιμάσει τους στρατεύσιμους για μερική κώφωση την κρίσιμη στιγμή αυτή. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι εκπαιδευτές στην επινόηση λεπτομερών και επεξηγηματικών χειρονομιών, που θα μπορούν να υποκαταστήσουν τις προφορικές διαταγές σε ηχητικές συνθήκες μάχης.
Η καινοτόμος αυτή ιδέα έχει τις ρίζες της στο έργο του εργαστηρίου ARLEA του Μέριλαντ, που δημιουργήθηκε για τη μελέτη του πώς το κράνος και άλλα εξαρτήματα του εξοπλισμού επηρεάζουν την ακοή του στρατιώτη.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.