Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η επιτυχία της Αμερικής και η νίκη του Ομπάμα


Με την εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα ελπίζει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του

The International Herald Tribune, AFP


Ανακηρύσσοντας την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν «νίκη του μεγαλείου της Αμερικής» (και, προφανώς, νίκη και του μεγαλείου του, ως ηγέτη των ΗΠΑ), ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει να προσδώσει κύρος στην εξωτερική του πολιτική και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την επανεκλογή του τον ερχόμενο χρόνο.

Σκεφτείτε τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε. Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν «καταδεικνύει το μεγαλείο της χώρας μας και την αποφασιστικότητα του αμερικανικού λαού». Και, επιπλέον, τη διατύπωση ότι «δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να επιτύχει η Αμερική ως έθνος». Και επίσης τις φράσεις «δεν θα ανεχθούμε ποτέ να απειληθεί η ασφάλειά μας» και «θα μείνουμε πιστοί στις αξίες που μας καθιστούν αυτούς που είμαστε».

Και παρότι όλα αυτά ηχούν αρκετά ως πατριωτική ρητορική και πιθανώς αποτελεσματική πολιτικολογία, η επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο του Μπιν Λάντεν ανακουφίζει τις ΗΠΑ από ένα βάρος. Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί δικαίως και υπερηφάνως να πει ότι «απεδόθη δικαιοσύνη» - παρότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι εγείρει ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της επιχείρησης. Ωστόσο, αυτή η στάση του Ομπάμα πόρρω απέχει από τις δηλώσεις του ως υποψηφίου προέδρου το 2008, ότι πλέον δεν κομπάζουμε ούτε δρούμε μονομερώς και ότι η ικανότητα των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης διεθνώς έχει ολοένα και περισσότερα όρια.

Η Αμερική του Ομπάμα όμως δεν έχει μπροστά της άλλες νίκες, οι οποίες θα μπορούσαν να απαλλάξουν τη βόρεια Αφρική από τον συνταγματάρχη Καντάφι ή να απαλλάξουν το Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και τον υπόλοιπο κόσμο από τους υποστηρικτές τού, νεκρού πλέον, αρχιτρομοκράτη.

Μέση Ανατολή

Πώς η κυβέρνηση Ομπάμα και η Αμερική της νίκης, στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος, σκοπεύουν να χειριστούν την «άνοιξη του αραβικού κόσμου», η οποία περιλαμβάνει επίσης και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, οι οποίοι θα συμμετάσχουν πιθανότατα στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση; Ή πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση Ομπάμα τις συνέπειες ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, βασισμένου στην πρόσφατη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη Χαμάς, της οποίας ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός στη Λωρίδα της Γάζας, αντέδρασε στην αμερικανική επιχείρηση εναντίον του καταφυγίου του Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι «καταδικάζουμε τη δολοφονία ενός Αραβα μαχητή του ιερού πολέμου. Τη θεωρούμε συνέχιση της αμερικανικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην καταστολή και τις δολοφονίες μουσουλμάνων και Αράβων»;

Μπορεί η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει, ενώ προτάσσει τον θρίαμβο της Αμερικής του Ομπάμα, ότι περιμένει, επιδεικνύοντας μεγάλη υπομονή και κατανόηση, να εξασφαλίσει ξαφνικά μετριοπαθή στάση από συνομιλητές που περιφρονούν τους στόχους της Αμερικής και τη στήριξή της στο Ισραήλ; Ως προς την πολιτική τακτική, ο Ομπάμα προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχία της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008. Εχοντας υποστηρίξει, στις αρχές εκείνης της χρονιάς, την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, στη συνέχεια μετακινήθηκε από τα αριστερά προς το κέντρο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα, με την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, ο Ομπάμα βρήκε ένα γεγονός το οποίο θέλει να καταστήσει σήμα κατατεθέν της προεδρίας του. Παρότι ωστόσο η ανακήρυξη μιας νίκης φέρνει βαθιά ικανοποίηση, το επίτευγμα της Αμερικής να εξουδετερώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν συνοδεύεται από ελάχιστη σαφήνεια για το πώς η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να επιτύχει νέους στρατηγικής σημασίας θριάμβους.

Ανοδος της δημοτικότητας του προέδρου

Σημαντική άνοδο σημείωσε η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας The New York Τimes και του τηλεοπτικού δικτύου CBS, το 57% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τη δράση του Αμερικανού προέδρου έναντι του 46%, τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται το ζήτημα της τρομοκρατίας, το 72% των ερωτηθέντων δίνει εύσημα στον πρόεδρο Ομπάμα. Σημειωτέον ότι στο ίδιο ερώτημα, τον περασμένο Αύγουστο μόνο το 51% είχε εκφραστεί θετικά.

Η δημοσκόπηση των New York Times ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Pew και της εφημερίδας Τhe Washington Post, την περασμένη Τρίτη, η οποία κατέγραψε ανάλογη αύξηση της δημοτικότητας του Ομπάμα σε ποσοστό 56% από 47% τον Απρίλιο. Η σημαντική άνοδος της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου οφείλεται κυρίως στις θετικές γνώμες των Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Ωστόσο, η σφυγμομέτρηση κατέγραψε δυσπιστία των Αμερικανών έναντι του Ομπάμα για τα ζητήματα της οικονομίας, καθώς μόνο το 34% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τους χειρισμούς του στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.