Πολλά χρόνια προτού η 11η Σεπτεμβρίου μετατρέψει τον Λάντεν στον πλέον επίφοβο τρομοκράτη του πλανήτη, η CIA είχε συστήσει λεπτομερή φάκελο των σημαντικότερων παικτών του διεθνούς του δικτύου. Το 2002, όταν η υπηρεσία άρχισε να συλλαμβάνει μέλη της οργάνωσης και να τα υποβάλει σε σκληρά βασανιστήρια σε μυστικές φυλακές ξένων χωρών, τα κενά άρχισαν να συμπληρώνονται για τους μαχητές, τους αγγελιαφόρους και τους μεσάζοντες πάνω στους οποίους βασιζόταν ο Λάντεν.
Eίπαν ότι δεν τον ήξεραν
Οι κρατούμενοι άρχισαν να μιλούν για έναν έμπιστο αγγελιαφόρο. Οταν οι Αμερικανοί ανέφεραν το ψευδώνυμό του σε δύο υψηλόβαθμους κρατουμένους της Αλ Κάιντα, τον επικεφαλής σχεδιασμού της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλέντ Σέιχ Μοχάμεντ και τον επιχειρησιακό επικεφαλής της Αλ Κάιντα Αμπού Φαράζ αλ Λίμπι, οι δύο άνδρες προσποιήθηκαν ότι δεν είχαν ξανακούσει το όνομα αυτό.
Καθώς το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπιν Λάντεν συνεχιζόταν, η CIA αντιμετώπιζε προβλήματα από άλλη πηγή. Η αποτυχία της υπηρεσίας να εντοπίσει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά και επικρίσεις για χρήση μεθόδων βασανισμού, είχαν δημιουργήσει βαριά ατμόσφαιρα εις βάρος της CIA στην Ουάσιγκτον. Η νέα ώθηση για αξιόπιστες πληροφορίες οδήγησε στη στρατολόγηση μεγάλου αριθμού γηγενών πρακτόρων σε Πακιστάν και Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής υπήρξε η επιχείρηση «Κανονιά», γραφειοκρατική αναδιάρθρωση που κατέληξε στον διορισμό μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών πρακτόρων στις δύο χώρες.
Με περισσότερους πράκτορες επί τόπου, η CIA πέτυχε να ανακαλύψει το όνομα του αγγελιαφόρου και να οργανώσει με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) μεγάλη επιχείρηση υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της οικογένειας του άνδρα και κάποιας τοποθεσίας μέσα στο Πακιστάν.
Τον περασμένο Ιούλιο, Πακιστανοί πράκτορες που εργάζονταν για τη CIA εντόπισαν τον άνδρα να οδηγεί αυτοκίνητο κοντά στην Πεσαβάρ. Υστερα από εβδομάδες στενής παρακολούθησης, τον είδαν να οδηγεί στο μεγάλο συγκρότημα κατοικιών του Αμποταμπάντ, πείθοντας τους Αμερικανούς πράκτορες ότι βρίσκονταν μπροστά σε κάποιο σημαντικό στέλεχος, ίσως και στον ίδιο τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Το κτίριο του Αμποταμπάντ δεν θύμιζε σε τίποτε τις σπαρτιατικές συνθήκες διαβίωσης, που υποτίθεται ότι αποτελούσαν την καθημερινότητα του Λάντεν στο δήθεν κρησφύγετό του σε σπήλαιο της συνοριακής ζώνης μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.
Φωτογραφίες δορυφόρων
Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί δεν ήταν σίγουροι για το πού κρυβόταν ο Λάντεν μέσα το σπίτι. Ενώ ο Λίον Πανέτα υποστήριζε τη λήψη επιθετικών μέσων ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Λάντεν στο οίκημα, ορισμένοι πράκτορες της CIA ανησυχούσαν ότι μία τέτοια τακτική θα «έκαιγε» την προσπάθειά τους, ειδοποιώντας τον Λάντεν για τον επικείμενο κίνδυνο. Για ολόκληρες εβδομάδες το περασμένο φθινόπωρο κατασκοπευτικοί δορυφόροι εξασφάλισαν φωτογραφίες, ενώ η NSA ενίσχυε τις ηλεκτρονικές υποκλοπές. Το έργο τους ήταν όμως δύσκολο, καθώς το οίκημα δεν διέθετε τηλεφωνική γραμμή ούτε και σύνδεση με το Ιντερνετ. Οι ένοικοί του είχαν τέτοια εμμονή με την ασφάλεια που έκαιγαν τα σκουπίδια τους στην αυλή.
Τον Φεβρουάριο, ο Πανέτα τηλεφώνησε στον ναύαρχο Ουίλιαμ Μακρέιβεν, επικεφαλής της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης του Πενταγώνου, για να του ζητήσει τον σχεδιασμό επιχείρησης ειδικών δυνάμεων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_04/05/2011_440837
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.