Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ανεπαρκές το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα στη Χελμάντ το 2006

Τα βρετανικά στρατεύματα στην Χελμάντ ήταν ανίσχυρα, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα που έφτασε το 2006 στην επαρχία Χελμάντ του νοτίου Αφγανιστάν δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν ήταν αρκετά πολυάριθμο, αλλά ούτε και αρκετά ισχυρό για να νικήσει τους Ταλιμπάν, επισημαίνεται σε κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

Στην έκθεση αυτή για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, η επιτροπή Άμυνας κατηγορεί ανώτατους αξιωματικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν έδειξαν καμιά προνοητικότητα όταν οι Βρετανοί στρατιώτες αντικατέστησαν τους Αμερικανούς στην Χελμάντ πριν από πέντε χρόνια.

Η επιτροπή τονίζει ειδικά την αδυναμία των αεροπορικών μέσων και την έλλειψη άμεσης αντίδρασης του Λονδίνου στην αυξανόμενη απειλή των αυτοσχέδιων ναρκών που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανάμεσα στους Βρετανούς στρατιώτες.

«Η επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι δυνάμεις που δεσμεύτηκαν σε μια τόσο δύσκολη επιχείρηση δεν έλαβαν από την αρχή την απαραίτητη στήριξη για να πετύχουν την αποστολή τους» .

Το εκστρατευτικό σώμα είχε αποστολή να διασφαλίσει την συγκεκριμένη ζώνη, να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των πόλεων που καταστράφηκαν από τον πόλεμο και να συμβάλει στην εφαρμογή ενός βιώσιμου πολιτικού συστήματος, αλλά βρέθηκε αναμεμιγμένο σε μια φονική σύγκρουση.

Στα σημεία αδυναμίας καταγράφεται ο μικρός αριθμός- μόνο πέντε- ελικοπτέρων Chinook, ενώ θα έπρεπε να είναι διπλάσια, καθώς και η έλλειψη οχημάτων που αντέχουν στις εκρήξεις των αυτοσχέδιων ναρκών.

«Οι δυνάμεις μας πέτυχαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον τακτικό σχεδιασμό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες χάρη στον επαγγελματισμό και στην εκπαίδευση του προσωπικού μας», τόνισε ο Τζέιμς Αρμπαθνοτ, πρόεδρος της επιτροπής.

«Παρ'ολα αυτά ο αριθμός των στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν το 2006, το 2007 και το 2008 δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να πραγματοποιήσουν αυτό που τους είχε ζητηθεί την βρετανική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την αφγανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ο σημερινός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ διαβεβαίωσε πως έχουν πλέον επιλυθεί τα βασικά προβλήματα.

«Από το 2009 είδαμε να αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών δυνάμεων στην Χελμάντ και χάρη και στην αύξηση των αφγανικών δυνάμεων, η εξέγερση δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις», τόνισε ο ίδιος στην Sunday Telegraph.

«Φυσικά και υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνουμε, είμαστε κοντά στο να πετύχουμε το στόχο μας που είναι ο τερματισμός των επιχειρήσεων των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από σήμερα ως το 2015», υπογράμμισε ο Φοξ.

Συνολικά 376 Βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν από το 2001, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει ότι η Βρετανία θα αποσύρει 500 στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών της στους 9.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.