Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Israel Valley Defense*: Η Αθήνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Άγκυρα ως Στρατηγικό Σύμμαχο

Ο στόλος για τη Γάζα φέρνει πιο κοντά το Ισραήλ και την Ελλάδα που μόλις ολοκλήρωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις
του Maxime Perez
Τελ Αβίβ 6.7.2011. Ποιος θα το πίστευε; Δύο φορές κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι Έλληνες ναυτικοί κομάντος έχουν παρέμβει για να σταματήσουν πλοία του στολίσκου για τη Γάζα που είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι της Αθήνας χωρίς άδεια. Η εικόνα Ελλήνων στρατιωτών οπλισμένων σαν αστακούς ήταν αρκετή για να χαμογελάσουν οι ισραηλινές αρχές, πανευτυχείς να μη έχουν να παρέμβουν -ακόμη – σε αυτή τη υπόθεση.
Χωρίς να θέλουμε να αφαιρέσουμε τίποτα από τις διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ για τη παρεμπόδιση της πρόοδου του στολίσκου για τη Γάζα, αυτή η συνεργασία της Ελλάδας απέχει πολύ από το τυχαίο.

Από το καλοκαίρι του 2010 και την επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά καλές. Ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τυχαίνει η ενοποίηση του στολίσκου σε διάφορα λιμάνια της Αθήνας να συμπίπτει με τις μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα. Τα κοινά γυμνάσια αυτά έγιναν σε σημαντική στρατιωτική βάση της Λάρισας.
Για δύο εβδομάδες, οι ασκήσεις περιέλαβαν τέσσερις μονάδες ελικόπτερων της Τσαχάλ: οι 123η και 124η μοίρες Blackhawk UH-60, σχεδιασμένες για την αερομεταφορά στρατευμάτων, η 113η μοίρα των επιθετικών ελικόπτερων Apache καθώς και η περίφημη 669η μονάδα η οποία ειδικεύεται στις διάσωσεις στη ζώνη του εχθρού. Οι περισσότερες από αυτές τις αεροπορικές δυνάμεις εστάλησαν στην Ελλάδα από τη βάση του Palmahim, όπου σταθμεύουν συνήθως.
Παρόμοια γυμνάσια είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010, στην Πελοπόννησο και ανοικτά της Κρήτης. Εκείνη την εποχή, η άσκηση ονομάστηκε «Μίνωας» - το όνομα του γιου του Δία στην ελληνική μυθολογία.
Δεν είναι μυστικό, μετά την επιδείνωση των στρατιωτικών δεσμών με την Άγκυρα, πριν από ένα χρόνο, το Ισραήλ προσπαθεί να ξαναβρεί στρατηγικό εταίρο γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Χωρίς τον τουρκικό εναέριο χώρο, το Ισραήλ γρήγορα στράφηκε προς την Αθήνα για την εκπαίδευση των πιλότων του. Τους τελευταίους μήνες, αρκετές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι δεκάδες F-15 και F-16 I της Τσαχάλ χρησιμοποίησαν το εθνικό έδαφος της Ελλάδας για την προσομοίωση απόστολων μεγάλων αποστάσεων. Αυτοί οι ελιγμοί ερμηνευτήκαν κάθε φορά ως τελική προετοιμασία για βομβαρδισμούς στο Ιράν.
Αν αυτή η ελληνοισραηλινή προσέγγιση φαίνεται να υπαγορεύεται περισσότερο από κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια και συνοδεύεται από μια αυξανόμενη συμμετοχή του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν εξηγεί τα πάντα.
Η Ελλάδα, μια χώρα ιστορικά κοντά στις αραβικές χώρες, αποφάσισε να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της, ενώ εξακολουθεί να είναι βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση που επηρεάζει εξάλλου και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και για καλό λόγο, αυτή η λιτότητα έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας.
Από την αρχή του έτους, η πολιτική αυτή είναι πολύ αισθητή, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει αρκετούς γύρους διμερών διαπραγματεύσεων με στόχο την σύναψη συμφωνιών συνεργασίας.
Με την ομολογία του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, η Αθήνα επιδιώκει πάνω από όλα την ενίσχυση της συνεργασίας στο τουρισμό, τη γεωργία, τη καινοτομία υψηλής τεχνολογίας, και φυσικά στην άμυνα.
Μια μελλοντική ενεργειακή εταιρική σχέση, που περιέχει και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ στα ανοικτά της Κύπρου - το κοίτασμα Λεβιάθαν - είναι επίσης υπό εξέταση.


*Το «Israel Valley Defense» είναι ο επίσημος ιστοτόπος του Γαλλοισραηλινού Εμπορικού Επιμελητήριου.


Πηγή
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.