Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μπρέιβικ: «Έχω άλλες δύο ομάδες συνεργατών»

Προσωρινή κράτηση οκτώ εβδομάδων, εκ των οποίων οι τέσσερις σε πλήρη απομόνωση, επιβλήθηκε στον Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει άλλες δύο ομάδες συνεργατών.


Εντολή να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση οκτώ εβδομάδων, έδωσε ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ο κατηγορούμενος δήλωσε επίσης, στο δικαστήριο ότι έχει άλλες δύο ομάδες συνεργατών.

Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, προσέθεσε ο δικαστής, σημειώνοντας ότι η δίκη του μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ προσέθεσε ότι κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

«Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας», σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η νορβηγική αστυνομία δεν μπορεί να «αποκλείσει εντελώς» το ενδεχόμενο ο δράστης της διπλής επίθεσης, Μπέρινγκ Μπρέιβικ, να είχε βοήθεια από τρίτους στις επιθέσεις με βόμβα και αυτόματο όπλο.

«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε εντελώς, και υπογραμμίζω εντελώς, το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι σε αυτό που συνέβη», δήλωσε ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν άλλοι «πυρήνες».

Εξάλλου, ο Χάτλο πρόσθεσε ότι ο Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν ο δράστης της διπλής επίθεσης, δήλωσε έτοιμος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. «Δήλωσε στη διάρκεια των ανακρίσεων ότι είναι έτοιμος να περάσει όλη του τη ζωή στη φυλακή», υπογράμμισε ο Χάτλο.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ο Μπρέιβικ παρέμεινε ήρεμος καθ' όλη τη διάρκεια της ανάκρισης και έμοιαζε να μην έχει «επηρεαστεί» από τις βίαιες πράξεις του

Ο Μπρέιβικ δεν δήλωσε ένοχος και σημείωσε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι νωρίτερα, κατά την είσοδο του δράστη στο δικαστήριο, κάποιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί φώναζαν «καταραμένε προδότη» και χτυπούσαν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο. Το Volvo που φέρεται ότι τον μετέφερε συνέχισε την πορεία του μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ένας νεαρός διαδηλωτής δήλωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις καθόταν -όπως φαίνεται- στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου περιβαλλόμενος από αξιωματικούς της αστυνομίας.

«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Ο διαδηλωτής αυτός δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα.

. Ο κατηγορούμενος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει δηλώσει μέσω του δικηγόρου του ότι θέλει να εξηγήσει στο δικαστήριο τα κίνητρα της πράξης του.

Τα κίνητρα του δράστη των ανθρωποκτονιών (σύμφωνα με τον τελευταίο αστυνομικό απολογισμό), παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Επίσης, προς το παρόν δεν ανακοινώνεται απ' την αστυνομία στο Όσλο οτιδήποτε σχετικό με τη διανοητική κατάσταση του Μπέριγκ Μπρέιβικ.

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι αν ο Μπρέιβικ έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς, καθώς και εάν η ιδεολογία που προβάλει βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Μάλιστα, αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τελευταίως κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Βρετανία και την Σκανδιναβία.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο Ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Επιπλέον, ο Μπρέιβικ είχε επισημανθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας το Μάρτιο, ανακοίνωσε η Τζαν Κρίστιανσεν, διευθύντρια της υπηρεσίας ασφαλείας της αστυνομίας (PST ).

Η πληροφορία αυτή αναφερόταν σε μια μικρή αγορά από μια πολωνική εταιρεία η οποία πουλούσε χημικές ουσίες, αλλά το περιστατικό ήταν πολύ ανώδυνο για να του δώσουμε συνέχεια, πρόσθεσε η Κρίστιανσεν.

«Ήθελα να αλλάξω την κοινωνία με τις πράξεις μου»

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει» στο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».

«Στυγερές, αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ, τις πράξεις του ο Μπρέιβικ.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη, της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.

Επιπλέον, ο δικηγόρος του ανέφερε πως ο συλληφθείς δήλωσε πως ήθελε «να αλλάξει την κοινωνία» με τις πράξεις του. Ο 32χρονος, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, είπε στην αστυνομία ότι ήθελε «να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται».

Ο δικηγόρος του, κ. Λίπεσταντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα κίνητρα του Μπρέιβικ, αλλά είπε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να δώσει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες αύριο, Δευτέρα κατά την κατάθεσή του, που έχει ζητήσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Νόμιμες οι αγορές λιπάσματος του Μπρέιβικ

Ο Νορβηγός, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο δράστης της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στη Νορβηγία, αγόρασε λίπασμα από μία πολωνική εταιρεία, όμως οι αγορές του ήταν απολύτως νόμιμες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.

Νωρίτερα, Πολωνοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι ανακρίνουν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας λιπασμάτων για τις επαφές του με τον Μπρέιβικ.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς μας τα υλικά που αγόρασε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ από την Πολωνία δεν ήταν σημαντικά για την κατασκευή της βόμβας. Σε αυτό το στάδιο οι πληροφορίες και τα υλικά δεν υποδηλώνουν ότι οι σχέσεις με τον τρομοκράτη ήταν κάτι άλλο πέρα από εμπορικές», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας ABW Πάβελ Μπιάλεκ σε συνέντευξη Τύπου.

Επιβεβαίωσε άλλωστε ότι οι πολωνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις, ούτε έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε στην Πολωνία σχετικά με την υπόθεση.

Εξάλλου η Πολωνία που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερβός θα συγκαλέσουν συναντήσεις εργασίας με νορβηγούς αξιωματούχους μετά το μακελειό της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Εκπρόσωποι των νορβηγικών αρχών θα κληθούν στις συναντήσεις των ομάδων COTER (Επιτροπή για την Τρομοκρατία) και TWG (Ομάδας Εργασίας για την Τρομοκρτία). Οι συναντήσεις αυτών των δύο ομάδων εργασίας θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το παρασκήνιο της προετοιμασίας του μακελειού

Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε την ειδεχθή πράξη του, ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με τις σημειώσεις του.

Μέσα στις 1500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο, ο 32χρονος Νορβηγός που έσπειρε το θάνατο και τον πανικό στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα 76 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

ο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.

Βίντεο κατά του Ισλάμ στο YouTube

Παράλληλα, ένα βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε έναν «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Όσλο, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.

Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083» που ανέβηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=vQOfH8Dj1mw.

Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του φερόμενου ως δράστη, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.

Σε μία νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο «2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Δεν είναι γνωστό ποιος ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου από κάποιον ονόματι Άντριου Μπέργουικ.

Ο άνθρωπος αυτός υπογράφει και το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Αντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.