Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν

Η περιστολή στρατιωτικής βοήθειας πολλών εκατ. δολαρίων έχει στόχο να αναγκάσει το Ισλαμαμπάντ να πάψει να στηρίζει τους Ταλιμπάν

The New York Times


H κυβέρνηση Ομπάμα διακόπτει και σε ορισμένες περιπτώσεις ακυρώνει τη στρατιωτική βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν, σε μια προσπάθεια να τιμωρήσει αφενός το Ισλαμαμπάντ επειδή απελαύνει Αμερικανούς εκπαιδευτές του πακιστανικού στρατού και αφετέρου να ασκήσει πιέσεις στον πακιστανικό στρατό για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές.

Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας του ναυάρχου Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του μεικτού γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, ο οποίος συνέδεσε τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν με την πρόσφατη δολοφονία ενός Πακιστανού δημοσιογράφου, η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς το Πακιστάν καταδεικνύει την ένταση του διαλόγου στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον έναντι ενός εκ των βασικότερων συμμάχων της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, το ύψος της βοήθειας προς το Πακιστάν που ενδέχεται να περισταλεί αναμένεται να φθάσει τα 800 εκατ. δολάρια, ήτοι περίπου το ένα τρίτο εκ των δύο δισ. δολαρίων της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον προς το Ισλαμαμπάντ.

Στη βοήθεια αυτή περιλαμβάνονται και τα 300 εκατ. δολάρια προς το Πακιστάν που αποτελούν τμήμα του κόστους για την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 Πακιστανών στρατιωτών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, για την πάταξη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Οταν πρόκειται για τη στρατιωτική μας βοήθεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στην επιτροπή της Γερουσίας τον περασμένο μήνα, «δεν είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να την προσφέρουμε με τον ίδιο ρυθμό που την προσφέραμε, εκτός και αν ληφθούν ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα». Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν την παράδοση στρατιωτικού υλικού και την παροχή οικονομικής βοήθειας, αν βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν.

Στο μεταξύ, ενώ ορισμένοι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Πακιστάν δεν θα αποτελέσει ποτέ το είδος του συμμάχου που ο πρόεδρος Ομπάμα ήλπιζε, άλλοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να διακινδυνεύσουν πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πακιστάν ή πλήρη διακοπή της βοήθειας προς το Ισλαμπαμπάντ, όπως είχαν κάνει στη δεκαετία του 1990.

Η περιστολή ωστόσο της αμερικανικής βοήθειας έχει σαφή στόχο να αναγκάσει τη στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν να λάβει τη δύσκολη απόφαση να στηρίξει τη χώρα -τις ΗΠΑ- που χρηματοδοτεί πολλές από τις επιχειρήσεις και τον εξοπλισμό του και να πάψει να παράσχει κρυφά στήριξη στους Ταλιμπάν και άλλους εξτρεμιστές που μάχονται τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι την ευθύνη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση φέρει το Πακιστάν, το οποίο αποφάσισε να λάβει αποστάσεις από τις ΗΠΑ μετά την ταπείνωση που υπέστη όταν άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν, τον περασμένο Μάιο, σε κατοικία στην πόλη Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Το Πακιστάν αποφάσισε τότε να διακόψει το αμερικανικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου Αμερικανοί εκπαίδευαν παραστρατιωτικές ομάδες Πακιστανών για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

Την προσπάθεια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ να πατάξουν τους Ταλιμπάν δεν διευκολύνει η δολοφονία, την περασμένη Τρίτη, του Αχμέντ Ουαλί Καρζάι, αδελφού του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του, η οποία δημιούργησε κενό εξουσίας στον Νότο του Αφγανιστάν, προπύργιο των Ταλιμπάν, και πιθανώς να προκαλέσει διαμάχη για την εξουσία μεταξύ των μελών της οικογένειας Καρζάι και άλλων πολιτικών. Ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι στήριζε πάντα τον αδελφό του, παρότι ο Ουαλί Καρζάι εκατηγορείτο για ανάμειξη σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και διαφθορά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_17/07/2011_449622

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.