Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
Ανησυχία στη μουσουλμανική κοινότητα της Νορβηγίας
Οι επιπτώσεις των πράξεων του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.
Το πρωί της Δευτέρας στο Όσλο, μπροστά από το δικαστήριο, μεταξύ του πλήθους των δημοσιογράφων και των απλά ενδιαφερομένων πολιτών υπήρχαν και κάποιοι παρευρισκόμενοι οι οποίοι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση Μπρέιβικ.
Επρόκειτο για ομάδες μεταναστών από τη Σομαλία και την Κένυα. Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Νορβηγίας, που είχε ετοιμαστεί για σκληρές αντιδράσεις εναντίον της τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις, όταν ακόμα πολλοί πίστευαν ότι οι δράστες ήταν ισλαμιστές εξτρεμιστές.
Εν τέλει, ο αυτουργός, στον οποίο αποδίδονται οι φόνοι 76 ατόμων, ήταν ένας ακροδεξιός με ακραία ρατσιστική και ισλαμοφοβική ιδεολογία, ο οποίος είχε ως απώτερο στόχο τον τερματισμό της μουσουλμανικής μετανάστευσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν στόχευσε άμεσα τους μουσουλμάνους, αλλά αυτό που είδε ως «ρίζα» του προβλήματος: το κυβερνών Εργατικό κόμμα, με τις φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές του.
Ο Μεχτάμπ Αφσάρ, γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Συμβουλίου της Νορβηγίας, βρισκόταν εκτός χώρας όταν έλαβε τηλέφωνα από τρομοκρατημένους μουσουλμάνους κατοίκους του Όσλο. «Ακούσαμε ότι κάποιοι μουσουλμάνοι είχαν ξυλοκοπηθεί και κάποιες γυναίκες που είχαν τρομάξει με πήραν τηλέφωνο ζητώντας μου βοήθεια…ήλπιζα ότι δεν ήταν αλήθεια».
Για τους μουσουλμάνους της Νορβηγίας (περίπου 100.000 άτομα) ήταν ανακούφιση το να μάθουν ότι τελικά οι επιθέσεις δεν είχαν γίνει στο πλαίσιο του «τζιχάντ» της αλ Κάιντα.
Ωστόσο, επρόκειτο για ένα προσωρινό διάλειμμα, καθώς η ιδεολογία του Μπρέιβικ έρχεται στο προσκήνιο. Ο Χασάν Αλί, που έφτασε στη χώρα από τη Σομαλία 12 χρόνια πριν, θεωρεί ότι πλέον είναι πιο ευάλωτος μετά τις επιθέσεις: θεωρεί ότι η εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες στη Νορβηγία έχει αυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και το αποδίδει αυτό στην ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.
«Αυτός ο τρελός (ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ) έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από την Άκρα Δεξιά…και ακολούθησε αυτή την ιδεολογία…και είχε ανάγκη να κάνει κάτι» λέει σχετικά, συμπληρώνοντας πως η Άκρα Δεξιά επιτίθεται κατά του Εργατικού Κόμματος επειδή επιτρέπει την είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.
Ειδικά οι Σομαλοί νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς δεν είναι τόσο εδραιωμένοι όσο άλλες μουσουλμανικές κοινότητες, όπως των Πακιστανών, πολλοί εκ των οποίων κατέφτασαν στη χώρα πριν από 40 χρόνια.
«Τα τελευταία τρία χρόνια νιώθουμε ότι είμαστε ανεπιθύμητοι εδώ» λέει σχετικά ο Χασάν Αλί. «Κάθε Κυριακή στην εφημερίδα γράφει μόνο αρνητικά για τους Σομαλούς. Πολλοί φεύγουν, και θα γίνονται περισσότεροι καθώς αυξάνεται η πίεση».
Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζονται και άλλες μειονότητες μεταναστών. Ο Κένεθ, που κατέφτασε στη Νορβηγία από την Κένυα πριν από 6 χρόνια, βρισκόταν στο αεροπλάνο όταν έλαβαν χώρα οι επιθέσεις. «Το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε ήταν ότι επρόκειτο για μετανάστη, και ότι η μετανάστευση θα έπρεπε να απαγορευτεί» θυμάται.
Η νορβηγική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχουν αυξηθεί οι αντιδράσεις απέναντι στη μετανάστευση, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ελπίζει πως οι επιθέσεις της Παρασκευής θα φέρουν νέο αίσθημα ενότητας στη χώρα.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από BBC
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.