Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
Η Αλγερία «αντιστέκεται» στην «Αραβική Άνοιξη»
Μπορεί η «Αραβική Άνοιξη» να ανέτρεψε στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μία σειρά πολιτικών καθεστώτων και όλα τα δεδομένα στην περιοχή, ωστόσο υπάρχει μία χώρα, η Αλγερία που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση.
Η κυβέρνηση στο Αλγέρι εργάζεται σκληρά προκειμένου να αποτρέψει την επέκταση της επαναστατικής διάθεσης στα εδάφη της.
Εδώ και μήνες οι αλγερινές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν την απειλή μίας επανάστασης στη χώρα.
Η επιτυχία των λαϊκών κινημάτων στην Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν σημάνει το συναγερμό στην κυβέρνηση ότι η Αλγερία ήταν η επόμενη στη σειρά για μία επανάσταση. Ο αντίκτυπος της «Αραβικής Άνοιξης» ήταν τόσο δυνατός, ώστε οι τοπικές κυβερνήσεις στην ανατολική Αλγερία να λάβουν μία σειρά μέτρων. Πρώτα απ' όλα χαλάρωσε τους περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία, ενώ επέτρεψε στους αυτοκινητιστές να κυκλοφορούν χωρίς το απαραίτητο χαρτί της εφορίας για το όχημα. Την ίδια ώρα η κεντρική κυβέρνηση αύξησε κατά 34% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επιδότησε το αλεύρι, το γάλα, το μαγειρικό λάδι και τη ζάχαρη. Απάλειψε τους δασμούς για το εισαγόμενο μαγειρικό λάδι και τη ζάχαρη, ενώ ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Επιπλέον, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να αγνοήσει τους παράνομους μικροπωλητές στους δρόμους και να μην συλλέγουν φόρους από καταστηματάρχες που καταγγέλλουν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν πληγεί από το παραεμπόριο.
Μέχρι στιγμής η πολιτική του κατευνασμού και της παραχώρησης έχει δουλέψει καλά για την αλγερινή κυβέρνηση. Πόσο θα κρατήσει όμως αυτή η κατάσταση;
Η Αλγερία είναι αντιμέτωπη με μία σοβαρή στεγαστική κρίση, που συνοδεύεται από υψηλές τιμές στα προϊόντα και χαμηλούς μισθούς. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία φτάνει το 25% για τους νέους έως 24%, ενώ το κοινωνικό χάσμα είναι μεγάλα.
Τα τεράστια κέρδη από την εξαγωγή πετρελαίου έχουν επιτρέψει στο Αλγέρι να κατευνάσει τον θυμό των πολιτών και να κερδίσει τη σιωπή τους, έστω και για λίγο.
Ικανοποιώντας τους πολίτες
Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έχει αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών για να κερδίσει την κοινή γνώμη.
Στις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση αναθεώρησε τον προϋπολογισμό κατευθύνοντας το 25% στους μισθούς για τον δημόσιο τομέα και τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε προγράμματα στήριξης των νέων, μεταξύ των οποίων χαμηλότοκα δάνεια για την έναρξη επιχειρήσεων και φθηνή στέγαση.
Μόλις τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε ίσχυε από το 1992. Εξάλλου, ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων τροποποίηση του συντάγματος, νέο εκλογικό νόμο και έναν δημοσιογραφικό κώδικα, καθώς και μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς και περιορισμού της γραφειοκρατίας.
Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανέθεσε σε δύο στενούς του συμβούλους να οργανώσουν και να ηγηθούν ενός εθνικού διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις. οι δύο σύμβουλοι επιλέχθηκαν για τη θέση αυτή, εξαιτίας των επαφών που έχουν με τα πολιτικά κόμματα των Βερβέρων και των Ισλαμιστών.
Ωστόσο, μπορεί η κυβέρνηση της Αλγερίας να έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τη παρούσα κρίση, ωστόσο δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, το ισλαμικό κίνημα, η ανεργία, η διαφθορά και η γραφειοκρατία αποτελούν τα φυτίλια για μία ενδεχόμενη εξέγερση και στην αντιμετώπισή τους έγκειται η επιβίωση του καθεστώτος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.