Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

MANSTEIN: Hitler’s Greatest General


Mungo Melvin
MANSTEIN: Hitler’s Greatest General
St Martin Press, 2011


Του Alexander Rose
The New York Times Book Review

Στον πόλεμο οι καλύτεροι στρατηγοί μπορεί να κερδίζουν τις μάχες, αλλά είναι ολοκληρωτικά καταδικασμένοι να χάσουν εάν οι πολιτικοί αρχηγοί τους είναι ανόητοι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Χίτλερ, ένας πρώην δεκανέας που επέβαλε τα αδέξια στρατηγικά του οράματα στον Γερμανικό στρατό, ο οποίος υπάκουσε οικιοθελώς μέχρι και τον τελευταίο άντρα.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι παγκοσμίως γνωστά. Όχι όμως και τόσο γνωστός είναι ο άντρας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση των ονείρων του Χίτλερ κατά την διάρκεια της εισβολής τους στην Πολωνία, την Γαλλία και την Ρωσία. Ένας στρατιώτης χωρίς δισταγμούς τις κρίσιμες ώρες της μάχης και χωρίς έλεος για κανέναν, ο αρχιστράτηγος Erich von Manstein την περίοδο 1887-1973 ακολουθούσε πιστά τις διαταγές, αρκετό καιρό μετά τον θάνατο του Χίτλερ, όταν ήταν απόλυτα καθαρό ότι τα οράματά του εκμηδενίζονταν.

Υπηρετώντας την παρτίδα, το έθνος, ο ίδιος ο στρατός μετενσάρκωσε τον Manstein σαν Mungo Melvin, δημιουργώντας μία έγκυρη και υπέροχα πλήρη βιογραφία ΄Manstein: Hitler’s Greatest General’. Η επανάσταση αυτή ήταν αδιανόητο πως θα οδηγούσε στο απόλυτο κοινωνικό χάος. Το 1943 διάφοροι αξιωματούχοι τον πλησίασαν με στόχο να τον πάρουν με το μέρος τους για δημιουργία πλεκτάνης, με στόχο την μετακίνηση του Χίτλερ με την πρόφαση ότι ανησυχούν πως η Γερμανία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Σε αυτή την πρόταση ο Manstein απάντησε πως οι αρχιστράτηγοι δεν παίρνουν μέρος σε ανταρσίες, αφήνοντας έτσι τον πόλεμο να συνεχίζεται καταστροφικά.
Η μοιραία ματαιοδοξία του Manstein στηριζόταν στο ότι θα μπορούσε να γίνει διάκριση μεταξύ της καλής μεταχείρισης του πολυαγαπημένου του στρατού και των προσταγών του Χίτλερ. Έτσι, ακόμα και μετά τον πόλεμο εξακολούθησε να εκτελεί της προσταγές του, αναφέροντας ότι υπηρετούσε την πατρίδα του, όταν εκείνη ήταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, και ότι ήταν καθήκον του να βοηθήσει τους στρατιώτες του στις σκληρές μάχες που έδιναν εναντίον των εχθρών.
Πολλές από τις στρατηγικές αποφάσεις του Χίτλερ περιείχαν σοβαρά λάθη, την ώρα που η ναζιστική προπαγάνδα τον υμνούσε ως το «μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών». Παρ' όλες τις ήττες, τις τεράστιες απώλειες του άμαχου πληθυσμού και τις φοβερές καταστροφές, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει, από το 1943, ότι δεν ήταν πλέον εφικτή μια στρατιωτική νίκη, συνέχισε τον πόλεμο δύο ολόκληρα χρόνια. Η προσωπική του ανάμειξη στη διεξαγωγή του πολέμου, με το να απαγορεύει την έγκαιρη υποχώρηση σε τμήματα του Στρατού που κινδύνευαν, είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες απώλειες.
Για να πραγματοποιήσει τις ιδέες του, ο Αδόλφος Χίτλερ ξεκίνησε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους τα 20 εκατομμύρια ήταν Σοβιετικοί. Ακόμα περισσότεροι στρατιώτες και πολίτες, εξαιτίας της πολιτικής του, τραυματίστηκαν, έμειναν άστεγοι, απελάθηκαν, εξορίστηκαν, ή φυλακίστηκαν. Συνέπειες του πολέμου ήταν η διάλυση του γερμανικού κράτους, η καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης, η ηγεμονία για 40 χρόνια της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη και η διαίρεση της Γερμανίας και της Ευρώπης σε δύο αντίθετα, εχθρικά στρατόπεδα. Σε όλα τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μετά το θάνατο του Χίτλερ, ο άνθρωπος που τον στήριζε απόλυτα και έκανε πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του ήταν ο Manstein.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.