Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011
Η αντι-ισλαμική έμπνευση του Μπρέιβικ
Του Scott Shane
The New York Times
Ο άνθρωπος που κατηγορείται για το μακελειό στη Νορβηγία είχε επηρεαστεί από Αμερικανούς μπλόγκερ και συγγραφείς που ασχολούνται με «την απειλή του Ισλάμ», όπως φαίνεται και από το μανιφέστο του, το οποίο περιέχει αποσπάσματα από τις αναρτήσεις τους.
Στο έγγραφο - απολογία που ανέβασε στο Διαδίκτυο, ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ παρέθετε 64 αποσπάσματα του Ρόμπερτ Σπένσερ, ο οποίος διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Jihad Watch Web («Δίκτυο Παρακολούθησης της Τζιχάντ»), και αναφερόταν σε άλλους Δυτικούς συγγραφείς που ενστερνίζονται την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο τον δυτικό πολιτισμό.
Οι μαζικές δολοφονίες στρέφουν την προσοχή στους αντι-μουσουλμάνους μπλόγκερ και ακροδεξιούς ακτιβιστές. Στις ΗΠΑ, αναλυτές έχουν στο παρελθόν υπογραμμίσει ότι η υπερπροβολή της απειλής των ισλαμιστών έχει άδικα δυσφημίσει τους μουσουλμάνους Αμερικανούς, υποτιμώντας ταυτόχρονα την απειλή επιθέσεων από άλλους εξτρεμιστές. Μετά τις αποκαλύψεις ως προς τις αμερικανικές ακροδεξιές επιρροές του κ. Μπρέιβικ, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακροδεξιές οργανώσεις ενεθάρρυναν έμμεσα τα εγκλήματα στη Νορβηγία.
Ο κ. Σπένσερ στην ιστοσελίδα του (jihadwatch. org) απαντά πως «άρχισε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», αλλά αποφεύγει να αναφέρει τις ποικίλες παραπομπές του κ. Μπρέιβικ στο έργο του.
Ο διαχειριστής του μπλογκ «Οι Πύλες της Βιέννης», που προωθεί αντι-ισλαμικές ειδήσεις και σχολιασμό, είπε πως «το κίνημα του αντι-τζιχάντ δεν υποστήριξε ποτέ τη βία». Το όνομα της ιστοσελίδας, που αναφέρεται στην πολιορκία της Βιέννης το 1683 από μουσουλμάνους, συνδέεται με τον τίτλο του μανιφέστου του κ. Μπρέιβικ («2083: Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας»).
Ο κ. Μπρέιβικ συχνά αναφερόταν σε ένα ακόμα μπλογκ, το «Άτλας Σραγκς». Η Πάμελα Γκέλερ, δεδηλωμένη αντι-ισλαμίστρια που διαχειρίζεται το μπλογκ, έγραψε πως «αν κάποιος προκάλεσε τη βίαιη αντίδρασή του, ήταν οι ισλαμιστές ρατσιστές».
Στις ΗΠΑ, τα γεγονότα αναζωπύρωσαν τον διάλογο για την εστίαση της αντιτρομοκρατικής πολιτικής. Οταν δημοσιεύτηκε το 2009 η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας με θέμα «Δεξιός εξτρεμισμός» του Ντάριλ Τζόνσον, οι Συντηρητικοί του Κογκρέσου διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, την απέσυρε ταχύτατα και ζήτησε συγγνώμη για τα «ελαττώματά της». Ο Ντάριλ Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξή του πως αφού αποχώρησε από το υπουργείο το 2010 ο αριθμός των αναλυτών που ασχολούνταν με μη ισλαμικές απειλές μειώθηκε από έξι σε δύο, ενώ 30 αναλυτές ασχολούνταν με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.
«Οι δολοφονίες στη Νορβηγία θα μπορούσαν εύκολα να συμβούν εδώ στις ΗΠΑ», δήλωσε. Το Χουταρί, μια ακραία χριστιανική οργάνωση στο Μίσιγκαν που κατηγορήθηκε πέρυσι για συνωμοσία δολοφονίας αστυνομικών και βομβιστικές επιθέσεις, κατείχε ένα οπλοστάσιο μεγαλύτερο απ’ ό, τι όλοι μαζί οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες που κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά, υποστήριξε ο κ. Τζόνσον.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας απέρριψαν τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον ως προς την κατανομή του προσωπικού, λέγοντας πως ασχολούνται προσεκτικά με κάθε απειλή, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Ο Τζον Ντ. Κόεν, αναπληρωτής συντονιστής αντιτρομοκρατίας στο υπουργείο, είπε πως «τα γεγονότα στη Νορβηγία αποτελούν μια δραματική υπενθύμιση, πως στην προσπάθεια πρόληψης επιθέσεων δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε σε μία και μόνο ιδεολογία».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.