Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής Εφημερίδας Ηaaretz η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κωνσταντινούπολη πρός τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ σχετικά με την κρίση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.


Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας (χωρών συμμάχων των ΗΠΑ) ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη και επιθυμούν την επιστροφή τους στα επίπεδα των παλαιοτέρων ετών.Η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου δεν ήταν διαφορετική από την τυπική τουρκική θέση επί του θέματος μέχρι σήμερα.Επεσήμανε την ανάγκη να ζητήσει το Ισραήλ συγνώμη για την επίθεση στο Mavi Μαρμαρά και την δολοφονία Τούρκων Πολιτών και να καταβάλει τις αποζημιώσεις ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων τους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι ΚλίντονΚλίντον έθεσε το ίδιο θέμα και στις συνομιλίες της με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε την ολοένα και εντονότερη προσπάθεια των Αμερικανών Διπλωματών για τον τερματισμό της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η αναβολή της ανακοίνωσης της έκθεσης του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο Mavi Μαρμαρά έως τις 27 Ιουλίου, ήταν το αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί ιδιαίτερα για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, φοβάται περαιτέρω επιδείνωση τους καθώς συνειδητοποιούν ότι οι μεταξύ των δύο χωρών συνομιλίες καρκινοβατούν και αυτό τους ώθησε στο να δώσουν μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ περισσότερο χρόνο στις δύο πλευρές.

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Özdem Sanberk-εκπρόσωπος της Τουρκίας στην επιτροπή του ΟΗΕ η οποία ερευνά την επίθεση των Ισραηλινών στο στολίσκο της Γάζας- ανέφερε σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι υπάρχει ισχυρή θέληση και στις δύο πλευρές για την αποκατάσταση των σχέσεων τους.

Η ισραηλινή πλευρά προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί την Τουρκία αλλά και δεν θα αποδίδει στην Ιερουσαλήμ την πλήρη ευθύνη των γεγονότων θεωρώντας ότι δεν είχε πρόθεση ο Ισραηλινός Στρατός να σκοτώσει επιβαίνοντες στο Μavi Marmara , ότι αυτό ήταν ένα επιχειρησιακό λάθος.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι μια δήλωση συγνώμης θα ήταν ομολογία ενοχής και θα εκθέσει τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση- τα ονόματα των οποίων έχουν δημοσιοποιηθεί- σε δικαστικές αγωγές στο εξωτερικό.

Παράλληλα δεν είναι δυνατόν όμως η Τουρκία να αποδεχθεί το γεγονός του θανάτου εννέα υπηκόων της απο τον Ισραηλινό στρατό χωρίς να υπάρξει η συγνώμη του Ισραήλ και χωρίς να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θανόντων.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.