Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Την πρώην πρωθυπουργό Μπρούντλαντ σκόπευε να σκοτώσει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Σήμερα με σημερινό δημοσίευμα.

Ο 32χρονος που κατηγορείται για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι, είπε στην αστυνομία ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten.

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον 86 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια την Παρασκευή, όπου κατασκήνωνε η νεολαία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους με βομβιστική επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Οσλο.

Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά ότι καθυστέρησε, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986.

Γιατρός στο επάγγελμα με σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Μπρούντλαντ θεωρείται από πολλούς Νορβηγούς «μητέρα του έθνους». Από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ.

Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «δολοφόνος της χώρας».

Ο Μπρέιβικ πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, όπου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, θα εξηγήσει το κίνητρο των πράξεών του.

Στο μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία θα ζητήσει να παραταθεί κατά έναν μήνα- από έναν που προβλέπεται σε δύο- η προσωρινή κράτηση του Μπρέιβικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.