Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Διαβουλεύσεις των χωρών του Κόλπου για την εξεύρεση λύσης στην Υεμένη

Οι χώρες του Κόλπου διενεργούν «εντατικές διαβουλεύσεις» με τις όλες πλευρές στην Υεμένης για να επιλυθεί η κρίση που σοβεί στη χώρα από τον Ιανουάριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Γιούσεφ Μπεν Αλάουι Μπεν Αμπντάλα.

Ο αξιωματούχος του Ομάν προέβη στις δηλώσεις αυτές στο τέλος μιας συνάντησης χθες βράδυ μεταξύ του πρωθυπουργού του Κουβέιτ σεΐχη Νάσερ Μοχάμεντ αλ-Αχμαντ αλ-Σάμπαχ που πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες του Κόλπου και του σουλτάνου Καμπούς μπιν Σαΐντ του Ομάν.

«Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) συνεχίζουν τις εντατικές διαβουλεύσεις με τις πλευρές στην Υεμένη για να ξεπεραστεί η κρίση», είπε ο Μπεν Αλάουι.

Υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία των μοναρχιών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για μια ειρηνική μετάβαση ότι είναι «πάντα στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας την ελπίδα οι συνομιλίες να επιτρέψουν την «επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος».

Ένα μήνα μετά την επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και μετά νοσηλεύτηκε στο Ριάντ, η Υεμένη έχει βυθιστεί σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Το σχέδιο των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προβλέπει το σχηματισμό από την αντιπολίτευση μιας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση ένα μήνα αργότερα του προέδρου με αντάλλαγμα την ασυλία για τον επικεφαλής του κράτους, συγγενών και στενών του συνεργατών, αλλά ο Σάλεχ εξακολουθεί να αρνείται να το υπογράψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.