Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

To BDP θα ιδρύσει τη "Βουλή του Κουρδιστάν"


Το κόμμα Ειρήνη και Δημοκρατία (BDP) πραγματοποίησε την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση της ομάδας την προηγούμενη εβδομάδα στο Ντιγιαρμπακίρ -- η κύρια πόλη της περιοχής που έχει ως επί το πλείστον κουρδικό πληθυσμό -- και προκάλεσε την κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη που βρίσκονται υπό κράτηση και να κάνει σημαντικές αλλαγές για τα δικαιώματα των Κούρδων στο σύνταγμα.


Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη θέση της, η κοινοβουλευτική ομάδα του BDP λέει ότι θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα στο Ντιγιαρμπακίρ και θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική υπό την αιγίδα μιας Kurdistan Meclis (κουρδικής βουλής).

Ο βουλευτής του BDP Σιρί Σακίκ περιγράφει την εναλλακτική βουλή στους SETimes.

"Έχουμε υποσχεθεί [στους Κούρδους] ψηφοφόρους μας να υψώσουν τη φωνή τους στη δημοκρατική βουλή στην Άγκυρα, αλλά στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση χάλασε αυτή τη διαδικασία από την αρχή", λέει, προσθέτοντας ότι τώρα όλοι όσοι αναζητούν τη δημοκρατία στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, χρειάζονται τα δικά τους τοπικά κοινοβούλια περισσότερο από ποτέ.

"Αποκαλούμε το πρόγραμμα μας [Meclis] γενικό πρόγραμμα της Τουρκίας… Από την Τραπεζούντα ώς το Ντιγιαρμπακίρ, από τη δύση στην ανατολή, οι άνθρωποί μας πρέπει να γευτούν τη δημοκρατία που αρχίζει από τη δική τους 'meclis' (βουλή), και το Kurdistan Meclis (Βουλή του Κουρδιστάν) θα είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα", πρόσθεσε.

Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να εξαπλωθεί η εξουσία της κυβέρνησης από την Άγκυρα στις περιοχές, είπε.

Ο Μάϊκλ Γκούντερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τένεσι και συγγραφέας εννέα βιβλίων για τους Κούρδους, ανέλυσε την κατάσταση για τους SETimes.

"Πιστεύω ότι η ιδέα της Βουλής του Κουρδιστάν διαδίδεται απλά για να ενθαρρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφανθούν ευνοϊκά αναφορικά με την έδρα του Χατίπ Ντιτσλέ στο τουρκικό Κοινοβούλιο", λέει, αναφερόμενος σε έναν από τους απαγορευμένους υποψηφίους του BDP.

"Οποιαδήποτε Βουλή του Κουρδιστάν θα έπρεπε να εγκριθεί από νέο τουρκικό σύνταγμα που θα πρέπει να καθιερώσει ένα ισχυρό φεντεραλισμό".

Με άλλα λόγια, λέει, η ιδέα της Βουλής του Κουρδιστάν δεν είναι σε αυτή τη φάση ρεαλιστική, αλλά επεξηγεί πόσο σοβαρό είναι το θέμα του να πάρει την έδρα του ο Ντιτσλέ στο τουρκικό Κοινοβούλιο για το BDP και τους πολλούς υποστηρικτές του.

Ο Πωλ Κουμπιτσέκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και ειδικός στην τουρκική πολιτική, λέει ότι η πιθανότητα ενός κουρδικού "εναλλακτικού" κοινοβουλίου είναι "πολύ ανησυχητική και αποσταθεροποιητική".

"Ανεξάρτητα από εάν κάποιος νομίζει ότι το BDP έχει κάποια νομιμότητα στο μποϊκοτάρισμα της νέας Βουλής, για τους Κούρδους βουλευτές αυτό το βήμα που σαφώς θα θεωρηθεί ως αυτονομιστικό στον προσανατολισμό, είναι ιδιαίτερα προκλητικό και αυξάνει την ανάμειξη στην κατάσταση", είπε στους SETimes.

Στην Άγκυρα, οι αρχές είναι έξαλλες με την ιδέα του Kurdistan Meclis και αποκλείουν οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα.

"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να λάβει τέτοιου είδους μέτρα που αποσκοπούν στην καταστροφή του διοικητικού συστήματος της Τουρκίας", είπε ο Χουσείν Τανριβέρντι, γενικός γραμματέας του ΑΚΡ αρμόδιος για την τοπική διοίκηση.

"Το Kurdistan Meclis ή οποιοδήποτε άλλο διασπαστικό Κοινοβούλιο σαν αυτό δεν είναι αποδεκτό από το λαό μας", είπε στους SETimes.

"Σε κάθε τουρκική πόλη όπου ζουν Κούρδοι, υπάρχουν επίσης Τούρκοι και αντιστρόφως", υποστηρίζει. "Η διάκριση του συστήματος διακυβέρνησης είναι απαράδεκτη στην Τουρκία".

Εν τω μεταξύ, ο πρώην βουλευτής του AKP από το Ντιγιαρμπακίρ, ο Αμντουραχμάν Κουρτ, αντιλαμβάνεται τη λογική στην πρόταση της τοπικής meclis.

"Αμφότερες οι τοπικές υπηρεσίες και το Κοινοβούλιο είναι σημαντικά για τις τουρκικές περιοχές καθώς επίσης και για το Ντιγιαρμπακίρ, αλλά δεν πρέπει να το απασχολεί υπερβολικά το κουρδικό πρόβλημα και δεν μπορεί να αποκαλείται Kurdistan Meclis", είπε στους SETimes.

"Τα τοπικά κοινοβούλια πρέπει να αντιμετωπίζουν τα τοπικά ζητήματα", λέει, ενώ η εθνική πολιτική πρέπει να εξεταστεί στην Άγκυρα.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

(Οι Southeast European Times χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, κοινή στρατιωτική διοίκηση, υπεύθυνη για επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 52 χώρες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.