Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Ο ρόλος της Ελλάδας στην «Αραβική Άνοιξη»» (04.09.2011)

Πηγή: http://www1.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/arthro-upeks-lamprinide-sten-ephemerida-kathemerine-me-titlo-rolos-tes-elladas-sten-arabike-anoixe-04092011.html

Επικαιρότητα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις
Κυριακή, 04 Σεπτέμβριος 2011
Η νότια γειτονιά της Ευρώπης και της Ελλάδας συνταράσσεται από πολιτικό σεισμό. Πρόκειται για αλλαγές που η διεθνής κοινότητα δεν είχε προβλέψει. Βρεθήκαμε όλοι ενώπιον μιας έκτακτης και απρόβλεπτης κατάστασης.

Καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με την άλλη. Παρ' όλα αυτά αναδείχθηκε αμέσως ότι υπάρχει κοινή συνισταμένη: η απαίτηση των λαών της περιοχής για περισσότερη Δημοκρατία και ίσες ευκαιρίες στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Μέσα στις έκτακτες συνθήκες n κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια διεθνή κρίση με δυνητικά επικίνδυνες προεκτάσεις για την Ελλάδα.
Το πρώτο που έπρεπε να διασφαλίσουμε ήταν την παροχή συνδρομής στους συμπατριώτες μας που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Το καταφέραμε και επαναπατρίσαμε εκατοντάδες Έλληνες, από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Παράλληλα, θωρακίσαμε τη χώρα, εφαρμόζοντας μαζί με εταίρους και συμμάχους, σχέδια για τον έλεγχο πιθανής αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης.
Αναδείξαμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και πολλαπλασιάσαμε το διπλωματικό μας απόθεμα

Προσφέραμε την Κρήτη και τις υποδομές της, για να αποτελέσουν το βασικό κέντρο για την πραγματοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης στη σύγχρονη Ιστορία. Χιλιάδες Κινέζοι πολίτες ξέφυγαν από τη δίνη του πολέμου μέσω της χώρας μας, ενώ με ελληνική μεσολάβηση, τρεις Ολλανδοί, οι μόνοι Δυτικοί στρατιώτες που συνελήφθησαν από το καθεστώς, μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Διαθέσαμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για επιχειρήσεις προς εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Δεν ήταν μόνο εκπλήρωση της συμμαχικής μας υποχρέωσης, αλλά συνειδητή επιλογή για την προστασία των αμάχων που απειλούσε το καθεστώς Καντάφι, στις κρίσιμες ώρες της πολιορκίας της Βεγγάζης.
Ταυτόχρονα, επενδύσαμε στη διπλωματία. Υποστηρίξαμε τον πρωτεύοντα ρόλο του OHE και διατηρήσαμε κρίσιμους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Αναστείλαμε τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, συνεχίζοντας όμως τις επαφές και ήμασταν από τις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσαν διπλωματική παρουσία στη Βεγγάζη και επικοινωνία με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Σύντομα, η ελληνική σημαία θα κυματίσει ξανά στην Τρίπολη.

Επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας ήταν n συμμετοχή μας, από την πρώτη στιγμή, στη διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.
Δώσαμε τo παρών στην καρδιά του αραβικού κόσμου
Αναβαθμίσαμε τις θεσμικές μας σχέσεις με τον Αραβικό Σύνδεσμο, όπου αποκτήσαμε καθεστώς παρατηρητή. Στην Αίγυπτο, ξεκινήσαμε νωρίς να βάζουμε τα θεμέλια της σχέσης μας με τη νέα πολιτική ηγεσία. Έλληνες αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που επισκέφθηκαν το Κάιρο μετά την αλλαγή και συναντήθηκαν με εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα της Αιγύπτου. Κάναμε τότε μια σωστή πολιτική επένδυση που ήδη αποδίδει. Ενισχύσαμε τους δεσμούς με χώρες κλειδιά, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με συχνές επισκέψεις και πυκνές επαφές.
Η επόμενη ημέρα
Στη Λιβύη, προέχει η εξομάλυνση της κατάστασης, χωρίς πράξεις αντιποίνων να στιγματίσουν το δίκαιο αγώνα των εξεγερμένων. Ο φυσικός πλούτος της χώρας που μέχρι σήμερα ήταν κατάρα για τον λαό της, πρέπει να γίνει ευλογία. Αντί για μέσο πλουτισμού των λίγων πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για τους πολλούς. Απαιτείται διαφάνεια, σεβασμός στην κυριαρχία της χώρας και σωστή διαχείριση.
Η Ελλάδα εργάσθηκε από την πρώτη στιγμή για την έναρξη αξιόπιστης μεταβατικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε δημοκρατική διακυβέρνηση. Όμως, η αντιμετώπιση των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών είναι το πιο επείγον στοίχημα. Στο Παρίσι ανακοινώσαμε ότι η Ελλάδα είναι ικανή να αυξήσει άμεσα, μέσω της ΕΥΔΑΠ, την παροχή ύδατος στην Τρίπολη κατά 50%. Η Κρήτη, λόγω γεωγραφίας και υποδομών, παραμένει σημείο αναφοράς στη διεθνή ανθρωπιστική προσπάθεια.
Η κατάσταση στη Συρία δεν μπορεί να συνεχισθεί
Το καθεστώς επιτίθεται ανοιχτά στους πολίτες του. Όμως, η βία φέρνει περισσότερη βία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ηγέτες που πάνε κόντρα στο ρεύμα της αλλαγής, θα πνιγούν από αυτό. Κινούμαστε με προσοχή, διότι οι περιφερειακές συνέπειες στην περίπτωση της Συρίας μπορεί να είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές για το σύνολο της Μέσης Ανατολής. Ένα όμως είναι σαφές: το καθεστώς Ασαντ, με την πολιτική καταστολής και ωμής βίας που ακολουθεί, παίρνει ένα δρόμο χωρίς γυρισμό.
Η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού πιο επιτακτική
Η διαιώνιση του Παλαιστινιακού επηρεάζει τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους την πατρίδα που δικαιούνται. Οι Ισραηλινοί πρέπει να ζήσουν επιτέλους στις συνθήκες ασφαλείας που επίσης δικαιούνται. Η λύση θα προέλθει μέσα από την ειρηνευτική διαδικασία. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η ευρωπαϊκή διπλωματία πρέπει να διασφαλίσει ότι αντί μιας σύγκρουσης, θα ενώσουμε δυνάμεις. Eίναι εφικτό.
Η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη και μια νέα ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με το Ισραήλ. Μιλάμε και με τους δύο, ώστε το παλαιστινιακό αίτημα προς τον OHE να γίνει ευκαιρία για νέα αρχή. Η δική τους επιτυχία θα είναι και δική μας.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα την επόμενη ημέρα
Για να ανθήσει n Δημοκρατία και να στεριώσουν οι αλλαγές, απαιτείται ανάπτυξη και κοινωνικό μέρισμα που θα διαχυθεί στους λαούς των χωρών αυτών. Δεν μιλάμε για ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια. Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση που θα κάνει η Ευρώπη στη νότια γειτονιά της με γνώμονα τελικά το δικό της μακροπρόθεσμο συμφέρον. Εδώ, η Ελλάδα, μπορεί να παίξει ειδικό ρόλο και θα τον διεκδικήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.