Reuters, AP, AFP
Την ανάγκη για ισχυρότερη και αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης τόνισαν χθες ο απερχόμενος και ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι. Οι δύο ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής κάλεσαν τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν το συντομότερο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Την έκκλησή τους απηύθυναν σε συνέδριο στο Παρίσι στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Τρισέ ζήτησε να προχωρήσει εσπευσμένα η εφαρμογή του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, ενώ ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών από πλευράς της ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή λύση. Σύμφωνα, όμως, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ενίσχυση των δομών του ευρώ θα χρειαστεί χρόνο και θα απαιτήσει σημαντικές τροποποιήσεις στη συνθήκη. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τη διαφωνία του με τις εκκλήσεις για «αιφνίδιο άλμα» προς τη δημοσιονομική ενοποίηση και τόνισε πως τέτοιου είδους βήματα όχι μόνον δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης αλλά ίσως τα επιδεινώσουν.
Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που προβάλλουν κάποιας μορφής αντιρρήσεις στα όσα έχουν συμφωνηθεί ο κ. Τρισέ και ο κ. Ντράγκι προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδέχεται να επιδεινώσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο κ. Τρισέ τόνισε πως η κρίση χρέους έφερε στο φως τις αδυναμίες της Ευρωζώνης και χαρακτήρισε «απολύτως επιτακτική» την ανάγκη ισχυρότερης εποπτείας και παρακολούθησης των οικονομιών της. «Μπορεί κανείς να φανταστεί μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έναν ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών που θα εποπτεύει συνολικά τη διακυβέρνηση στην καρδιά της Ευρωζώνης και θα επιβάλει αποφάσεις» τόνισε ο κ. Τρισέ και προσέθεσε πως ως συνέπεια της κρίσης καλλιεργείται «συναίνεση για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μάριο Ντράγκι, που αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο, τόνισε πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αβεβαιότητα στη διαδικασία μπορεί να αναζωπυρώσει την αστάθεια στις αγορές». Κάλεσε, άλλωστε, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων λιτότητας και προειδοποίησε πως «το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι προσωρινό και πλήρως αποστειρωμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η θεμελιώδης αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Σε ό,τι αφορά το EFSF, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως είναι κρίσιμο να αντιμετωπίζουν οι αγορές την επέκταση των κεφαλαίων του στα 440 δισ. ευρώ ως απόδειξη της δυνατότητας του να ανταποκριθεί στην κρίση, καθώς «είναι υπερτιμημένη η διακινδύνευση και διευρύνονται τα spreads». Απέρριψε, άλλωστε, την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων.
Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του επικεφαλής μικρού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία που τόνισε πως η ψηφοφορία για την ενίσχυση του EFSF δεν θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της χώρας του πριν από τον Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, πατρίδα του κ. Ντράγκι, είδε τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της να εκτινάσσονται στο 5,45% εν μέσω αμφιβολιών για το αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Στην ανάγκη ενοποίησης της Ευρώπης είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» και της ύπαρξης κοινής κυβέρνησης ώστε να αποτραπούν οι οικονομικές κρίσεις στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.