Καθώς περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο έχουμε την εντύπωση ότι η λεκτική κλιμάκωση εναντίον του Ισραήλ διαγράφεται σε ένα πολύ ευρύτερο παιχνίδι που παίζεται από την Τουρκία. Χθες αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του επιτελείου του για την εξέλιξη της κατάστασης με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στόλος θα ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου.
«Η ανατολική Μεσόγειο δεν μας είναι ξένη», είπε, «και φυσικά τα πλοία μας θα είναι παρόντα σε αυτά τα νερά από δω και στο εξής».
Αλλά γιατί αναφέρεται στη Κύπρο; Επειδή οι Τούρκοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν πέρυσι μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σχετικά με τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις και για φυσικό αέριο κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Όλα αυτά φαίνονται να είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης τουρκικής στρατηγικής. Πράγματι, η εφημερίδα Sabah, όπως και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν μέρος ενός σχεδίου να ανακτήσει τον έλεγχο των θαλασσών, όπως στην χρυσή εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με αυτή τη πληροφορία, η Τουρκία θα ενισχύσει τις επόμενες ημέρες την παρουσία της όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, στην Αδριατική, στην Ερυθρά θάλασσα, και ακόμα και στον Ινδικό Ωκεανό. Όσον αφορά τα ανατολικά της Μεσογείου, ο αριθμός των φρεγατών περιπολίας θα αυξηθεί από 2 έως 4, και των πυραυλακάτων από 1 σε 3.
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συνέχισε να επιτίθεται σφόδρα κατά του Ισραήλ. Χθες, ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή όλων των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Φαίνεται ωστόσο ότι λίγο πολύ παρασύρθηκε, διότι το επιτελείο του έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα λόγια του σχετίζονται μόνο με το εμπόριο στον τομέα της άμυνας.
Σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη τύπου, κατά την οποία χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κακομαθημένο παιδί στην περιοχή», ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει άλλες επιπλέον κυρώσεις κατά του Ισραήλ, χωρίς να παράσχει στοιχεία. Επίσης, εξέφρασε την προθυμία του να μεταβεί στη Γάζα.
Με δεδομένη την αυξανόμενη οργή της Άγκυρας, ο υπουργός Ισραήλ Κατζ, δήλωσε χθες: «Ο Πρωθυπουργός μας είχε δίκιο να αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη από τους Τούρκους. Είναι αυτοί που θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από εμάς».
Ο Κατζ μιλούσε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα.
Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, επιζήτησε χθες να ηρεμήσουν τα πράγματα: «το Ισραήλ και η Τουρκία είναι οι δύο ισχυρότερες χώρες, και σε πολλούς τομείς, οι σημαντικότερες στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές, αλλά ακόμα και αν διαφωνούν είναι σημαντικό τα δύο μέρη να ενεργήσουν με διακριτικότητα και χωρίς συναίσθημα».
Η Ουάσιγκτον έκανε επίσης έκκληση για συμφιλίωση, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Victoria Noland αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προς την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
*Το «Israel Valley Defense» είναι ο επίσημος ιστοτόπος του Γαλλοισραηλινού Εμπορικού Επιμελητήριου.
Πηγή: ISRAELVALLEY
http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.