Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Υπερηχητικός αλεξιπτωτιστής



Αυστριακός αναμένει να επιτύχει ταχύτητα τουλάχιστον 1.110 χιλιόμετρα την ώρα
A.P.
ΡΟΣΓΟΥΕΛ. Αναβλήθηκαν χθες τα σχέδια του ριψοκίνδυνου αλεξιπτωτιστή Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ για πραγματοποίηση ελεύθερης πτώσης από ύψος 37 χιλιομέτρων στην έρημο του Νιου Μέξικο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο 43χρονος, απόστρατος των ειδικών δυνάμεων του αυστριακού στρατού, σχεδίαζε να απογειωθεί χάρη σε μπαλόνι γεμάτο με ήλιον, που θα τον οδηγούσε στη στρατόσφαιρα για το επικίνδυνο άλμα του. Από εκεί, ο Μπαουμγκάρτνερ φιλοδοξούσε να σπάσει το φράγμα του ήχου, αλλά και τρία παγκόσμια ρεκόρ.
Την απόπειρα του Μπαουμγκάρτνερ ακύρωσε, όμως, χθες ο μετεωρολόγος της αποστολής Ντον Ντέι, που ανακοίνωσε ότι αν και οι άνεμοι στο έδαφος ήταν εντός των προβλεπομένων ορίων, στα 214 μέτρα, η ταχύτητά τους ήταν 32 χλμ. την ώρα, καθιστώντας δυσχερή την επιχείρηση. Αν η απελευθέρωση του μπαλονιού δεν γινόταν χθες, ο Ντέι επισήμανε ότι το επόμενο «παράθυρο» θα εμφανιζόταν αύριο.
Ο Μπαουμγκάρτνερ πέρασε τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο του Ρόσγουελ, προετοιμαζόμενος ψυχικά για το ριψοκίνδυνο εγχείρημά του, με τους γονείς, τη μνηστή και λίγους φίλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρόσγουελ στεγάζεται η μυστική βάση της ΝΑSΑ, όπου ο θρύλος θέλει να έχουν αποθηκευθεί συντρίμμια εξωγήινων διαστημοπλοίων. Ο αλεξιπτωτιστής απόλαυσε ελαφρύ γεύμα σολομού και σαλάτας, πριν από ένα χαλαρωτικό μασάζ. Χθες το πρωί, ο Μπαουμγκάρτνερ μετέβη σε τροχόσπιτο στην περιοχή της απογείωσης, όπου αναπαύθηκε.
Ενας από τους σημαντικότερους κινδύνους του εγχειρήματος αφορά τη στιγμή εξόδου του Μπαουμγκάρτνερ από την κάψουλα. Αν η ειδική στολή του πιαστεί σε κάποια γωνία της κάψουλας, απειλεί να σκιστεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Μπαουμγκάρτνερ θα βρεθεί εκτεθειμένος σε θερμοκρασίες της τάξης των -70 βαθμών Κελσίου, ικανές να τον σκοτώσουν. Η χορηγός εταιρεία της επιχείρησης έχει τοποθετήσει τριάντα κάμερες στο μπαλόνι, στο έδαφος και σε ελικόπτερο που θα υπερίπταται της περιοχής. Οι διοργανωτές, όμως, αποφάσισαν να προβάλουν τις εικόνες αυτές με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων, σε περίπτωση ατυχήματος.
Παρά τους κινδύνους και τα προβλήματα με τους ανέμους, ο επικεφαλής της ομάδας, Αντι Ουόλς, τόνισε ότι ο ενθουσιασμός κυριαρχεί μεταξύ των διοργανωτών. Ο Μπαουμγκάρτνερ, από τη μεριά του, είναι άριστα προετοιμασμένος, καθώς έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικά άλματα, το ένα από ύψος 24 χιλιομέτρων τον Μάρτιο και το δεύτερο από 29 χιλιόμετρα τον Ιούλιο.
Κατά τη διάρκεια της ανόδου του μπαλονιού, η ομάδα εδάφους θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη του εγχειρήματος από πολλές κάμερες, μία από τις οποίες θα είναι στραμμένη στο πρόσωπο του Μπαουμγκάρτνερ. Την ίδια στιγμή, τα συστήματα οξυγόνου και πίεσης θα στέλνουν δεδομένα στο έδαφος.
Η ομάδα ευελπιστεί να μη χάσει ούτε στιγμή την επαφή της με τον Μπαουμγκάρτνερ, αν και ο πρώην αστροναύτης Τζο Κίτινγκερ, κάτοχος του ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από το 1960 με 32 χιλιόμετρα, θα είναι το μόνο μέλος της αποστολής που θα έχει δικαίωμα να μιλήσει στον Μπαουμγκάρτνερ.
Η πτώση του Μπαουμγκάρτνερ δεν αποτελεί απλό ριψοκίνδυνο εγχείρημα, καθώς το «πέρασμά» του από τη στρατόσφαιρα θα προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες στον επιστημονικό κόσμο για τον σχεδιασμό των διαστημικών στολών επόμενης γενιάς, ικανές να επιτρέπουν την επιβίωση αστροναυτών σε ακραίες συνθήκες.
Πηδώντας από υψόμετρο τριπλάσιο εκείνου που πετούν τα επιβατικά αεροσκάφη, ο Μπαουμγκάρτνερ αναμένει να επιτύχει ταχύτητα τουλάχιστον 1.110 χλμ. την ώρα, σπάζοντας το φράγμα του ήχου, ενώ το άλμα του δεν θα διαρκέσει πάνω από δέκα λεπτά.
«Το επιστημονικό επιστέγασμα του πειράματος αφορά τις επιπτώσεις της ταχύτητας αυτής στο ανθρώπινο σώμα, που θα βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης αστροναυτών σε δυστυχήματα σε μεγάλο υψόμετρο», λέει ο επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της αποστολής, δρ Τζόναθαν Κλαρκ, η σύζυγος του οποίου σκοτώθηκε στο δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.