Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Στο πλευρό της Τουρκίας το ΝΑΤΟ



Εμφανίστηκε χθες έτοιμο να την υπερασπιστεί από ενδεχόμενη επίθεση της Συρίας
Reuters, AFP
Ετοιμη να υπερασπιστεί την Τουρκία από ενδεχόμενη επίθεση της Συρίας εμφανίστηκε χθες η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στον απόηχο της ανταλλαγής πυρών, για έκτη κατά σειρά ημέρα, στα σύνορα των δύο χωρών. «Διαθέτουμε όλα τα αναγκαία σχέδια προκειμένου να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε την Τουρκία, αν χρειαστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Πάντως ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάτι τέτοιο δεν θα αποδειχθεί αναγκαίο, οι δύο χώρες θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα αποφύγουν την κλιμάκωση της κρίσης». Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του τουρκικού Κοινοβουλίου διεμήνυσε και πάλι ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά υποχρεούται να προετοιμασθεί για κάθε ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νετσντέτ Οζέλ, επιθεωρούσε τουρκικά στρατεύματα στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου μία ημέρα νωρίτερα είχε σημειωθεί έκρηξη όλμου που προερχόταν από τη Συρία.
Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα έστειλε 25 επιπρόσθετα μαχητικά αεροπλάνα F-16 στην αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην ευαίσθητη μεθοριακή ζώνη. Τις προηγούμενες ημέρες, συριακά ελικόπτερα πετούσαν στην περιοχή, όπου σημειώνονται αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
Επικαλούμενος τους κινδύνους διάχυσης της συριακής κρίσης λόγω της «εξαιρετικά επικίνδυνης» κατάστασης στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και στον Λίβανο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε χθες νέα ειρηνευτική αποστολή του απεσταλμένου του για το Συριακό, Λακντάρ Μπραχίμι, με στόχο την άμεση επίτευξη εκεχειρίας. Μιλώντας στο Παρίσι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπαν κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να προχωρήσει άμεσα σε μονομερή εκεχειρία, τονίζοντας ότι ο συριακός εμφύλιος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή 20.000 ανθρώπων. «Φυσικά, η αντίδραση (του Ασαντ) ήταν να ρωτήσει τι θα συμβεί αν ο ίδιος δεχθεί την ανακωχή και η αντιπολίτευση συνεχίσει τις εχθροπραξίες», συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, για να διευκρινίσει ότι θα ζητήσει εγγυήσεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας από όλες τις περιφερειακές δυνάμεις. Ο Κορεάτης διπλωμάτης επανέλαβε την έκκληση να σταματήσει η ροή όπλων τόσο προς τη συριακή κυβέρνηση (από Ρωσία και Ιράν) όσο και προς τη συριακή αντιπολίτευση (από Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία), έκανε δε γνωστό ότι ο Μπραχίμι, προτού φτάσει στη Δαμασκό, θα επισκεφθεί τις γειτονικές χώρες που εμπλέκονται στην κρίση.
Στο εσωτερικό της Συρίας, συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού με στόχο την ανακατάληψη των περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χθες, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συριακά στρατεύματα εκδίωξαν τους αντάρτες από τη συνοικία Χαλντίγια της κεντρικής πόλης Χομς. Την προηγούμενη νύχτα, επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το αρχηγείο της υπηρεσίας ασφαλείας της συριακής αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού. Πηγές των αντικαθεστωτικών έκαναν λόγο για 100 νεκρούς και τραυματίες, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.