Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Κλίμα έντασης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας


ΑP, Reuters
ΒΗΡΥΤΟΣ.Φόβους διάχυσης της κρίσης εγείρει το παρατεταμένο κλίμα έντασης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Χθες το μεσημέρι και ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είχε ήδη χαρακτηρίσει «εξαιρετικά επικίνδυνη» την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, μια ακόμα οβίδα όλμου που εκτοξεύτηκε από τη συριακή πλευρά των συνόρων κατέπεφτε στην επαρχία Χατάι, προκαλώντας για έκτη συνεχόμενη μέρα την αντίδραση του τουρκικού στρατού, ο οποίος «απάντησε» και πάλι με πυρά πυροβολικού.
Μολονότι η αντίδραση της Αγκυρας περιορίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε πυρά πυροβολικού εναντίον στρατιωτικών στόχων, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες την κοινή γνώμη της χώρας του όπως προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πολέμου με τη Συρία. «Ενα κράτος που δεν είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για πόλεμο δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο» δήλωσε χθες ο κ. Ερντογάν. Από την πλευρά του, παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε ότι «το χειρότερο δυνατό σενάριο έχει μετουσιωθεί σε πραγματικότητα στη Συρία» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.
Στο μεταξύ, η Αγκυρα υπέδειξε τον νυν αντιπρόεδρο της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα ως το ιδανικότερο πρόσωπο για να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Ασαντ. «Ο Αλ Σάρα είναι ένας άνθρωπος με λογική και συνείδηση, γνωρίζει καλά το συριακό σύστημα διακυβέρνησης, ενώ δεν εμπλέκεται σε σφαγές αμάχων», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον τελευταίο, η συριακή αντιπολίτευση αντιμετωπίζει θετικά το σενάριο μιας μεταβατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Αλ Σάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.