Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ανίκητος στις κάλπες ο Ούγκο Τσάβες



Σημείωσε για τέταρτη φορά από το 1998 άνετη νίκη στις προεδρικές εκλογέςReuters, AFP
Βιολογικά και πολιτικά εφτάψυχος αποδεικνύεται ο αριστερός ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Παρά τη σοβαρή δοκιμασία που υφίσταται εδώ και 16 μήνες, δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο 58χρονος πολιτικός σημείωσε, για τέταρτη φορά από το 1998, άνετη νίκη στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που του επιτρέπει να μείνει στην εξουσία άλλα έξι χρόνια. Με καταγεγραμμένο άνω του 90% των ψήφων, ο Τσάβες εξασφάλιζε προβάδισμα περίπου δέκα μονάδων έναντι του κεντροδεξιού αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες. Ηταν η δέκατη εκλογική νίκη του Τσάβες στα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, αν συμπεριληφθούν οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές, όπως και τα δημοψηφίσματα που προκήρυξε η κυβέρνησή του.
Η αναμέτρηση της Κυριακής ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία για τον Τσάβες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, τον Απρίλιο του 2002. Τον Ιούνιο του 2011 διαπιστώθηκε ότι πάσχει από καρκίνο στην περιοχή της λεκάνης, με αποτέλεσμα να υποστεί τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες στην Αβάνα, γεγονός που καθιστούσε μέχρι πρότινος προβληματική τη συμμετοχή του στην εκλογική αναμέτρηση. Η αναπόφευκτη φθορά από 14 συναπτά έτη στην εξουσία, αλλά και τα σοβαρότατα, άλυτα προβλήματα της Βενεζουέλας -καλπάζουσα εγκληματικότητα, ενδημική διαφθορά και αλλεπάλληλα μπλακ άουτ- έδωσαν φτερά στα πόδια της αντιπολίτευσης, η οποία είχε καταφέρει, επιτέλους, να ενωθεί γύρω από έναν πολλά υποσχόμενο υποψήφιο. Κυβερνήτης της περιφέρειας Μιράντα, ο 40χρονος Καπρίλες διακρίθηκε για τον δυναμισμό της εκλογικής του εκστρατείας. Η πλειονότητα των αναλυτών, εντός και εκτός Βενεζουέλας, προέβλεπαν ότι η μάχη θα κρινόταν πάνω στο νήμα.
Το τελικό αποτέλεσμα πυροδότησε ξέφρενους πανηγυρισμούς έξω από το προεδρικό μέγαρο «Μιραφλόρες» και δάκρυα απογοήτευσης στο προεκλογικό κέντρο της αντιπολίτευσης. Γεγονός παραμένει ότι η επίδοση του Τσάβες υπολείπεται κατά πολύ της συντριπτικής επικράτησής του, με 25 μονάδες διαφορά, στις εκλογές του 2006. Ο ίδιος ο «κομαντάντε» έδειξε να αντιλαμβάνεται το μήνυμα του κοινωνικού σώματος. Κραδαίνοντας από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου αντίγραφο του ξίφους του Σιμόν Μπολίβαρ, ο Τσάβες έτεινε χείρα συμφιλίωσης προς την αντιπολίτευση και υποσχέθηκε ότι «θα είναι καλύτερος πρόεδρος». Τη νίκη του Τσάβες, η οποία προβάλει ακόμη περισσότερο πειστική, καθώς η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το 81%, αναγνώρισαν ο Καπρίλες, όπως και η Ουάσιγκτον. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συγχαίρει τον λαό της Βενεζουέλας για την υψηλή συμμετοχή και τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η εκλογική διαδικασία, ενώ παροτρύνει τον Τσάβες «να λάβει υπόψη τις απόψεις άνω των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ της αντιπολίτευσης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συνεχάρη τον Τσάβες για τον «ιστορικό του θρίαμβο». Η Κούβα απολαμβάνει προνομιακών τιμών αναφορικά με την προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, ένα καθεστώς το οποίο είχε δεσμευθεί ότι θα καταργούσε ο Καπρίλες.
Πάντως, η αντιπολίτευση διατύπωσε παράπονα για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε προεκλογικές παροχές και για τη μονοπώληση της δημόσιας τηλεόρασης από τον Τσάβες. Η επόμενη αναμέτρηση των δύο στρατοπέδων προβλέπεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, στις σημαντικές περιφερειακές εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών. Το πεδίο δεν διαγράφεται ιδιαίτερα ευνοϊκό για την αντιπολίτευση, καθώς στις εκλογές της Κυριακής επικράτησε μόλις σε τρεις από τις 24 περιφέρειες της χώρας. Παραμένει βέβαια η μεγάλη σκιά πάνω στη νέα, προεδρική εξαετία του Ούγκο Τσάβες - η εξέλιξη της υγείας του και η έλλειψη, τουλάχιστον επί του παρόντος, διαδόχου που θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κληρονομιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.