Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κουρδικό, «αχίλλειος πτέρνα» του Τουρκικού


Reuters, A. P.
Βασικός παράγοντας που ωθεί την Τουρκία να αναλάβει στρατιωτική δράση στα νότια σύνορά της με τη Συρία είναι η υποτροπή του κουρδικού προβλήματος. Υποπροϊόν της συριακής κρίσης, η αναζωπύρωση του Κουρδικού εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού στη Μέση Ανατολή, όπως προειδοποιούν και οι επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Τη δυσχερή θέση του τελευταίου προδίδει και το εντυπωσιακό άνοιγμά του στην ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ, την περασμένη Κυριακή. Μιλώντας στο 4ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να διαπραγματευθεί ακόμη και την αποφυλάκιση του ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλά Οτσαλάν.
Στο πρώτο στάδιο της συριακής εξέγερσης, όταν η αντιπολίτευση έπαιρνε κυρίως τη μορφή των ειρηνικών διαδηλώσεων, η πλειονότητα των Κούρδων τάχθηκε με τους εξεγερμένους. Η απαίτηση της δημοκρατίας και το κοινό θρήσκευμα (σουνιτικό Ισλάμ) τους έφερνε στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Αλλωστε ήταν ο πατέρας του Ασαντ εκείνος που έδιωξε τον Οτσαλάν από τη Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοσή του στους Τούρκους.
Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά από τη στιγμή που η Τουρκία, αντίπαλο δέος για τους Κούρδους, τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Καθώς ο Aσαντ επειγόταν να μεταφέρει στρατεύματα από τα βόρεια και τα νότια σύνορα στο Χαλέπι και τη Χομς, προκειμένου να εξουδετερώσει τους αντάρτες, άφησε τις πολιτοφυλακές των Κούρδων να καλύψουν το κενό ασφαλείας στο ανατολικό κομμάτι της μεθορίου με την Τουρκία. Σήμερα, η δύναμη που κυριαρχεί σ' αυτή την περιοχή είναι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), η συριακή πτέρυγα του ΡΚΚ. Κατ' αυτό τον τρόπο, το ΡΚΚ εξασφάλισε βάσεις και οδούς ανεφοδιασμού επί συριακού εδάφους, γεγονός που του επέτρεψε να κλιμακώσει θεαματικά τις επιθέσεις του μέσα στην Τουρκία.
Πλάι στην παλιά, ανοιχτή πληγή του Κουρδικού, αρχίζει να υποτροπιάζει και το πρόβλημα με τους Αλεβίτες. Θύματα διακρίσεων στο εσωτερικό της σημερινής Τουρκίας, οι Αλεβίτες αισθάνονται να απειλούνται από το σουνιτικό μέτωπο Ερντογάν - Σύρων Αδελφών Μουσουλμάνων, που μάχεται τον επίσης Αλεβίτη πρόεδρο Ασαντ στη Συρία. Οι φόβοι τους δεν είναι εντελώς αβάσιμοι: Προ καιρού, Τούρκοι Αλεβίτες βρήκαν και πάλι στις πόρτες τους σημάδια από κιμωλία, που ξύπνησαν τις εφιαλτικές αναμνήσεις από τη δεκαετία του 1970, όταν σουνιτικές συμμορίες, υπό την καθοδήγηση των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων, πραγματοποιούσαν σφαγές Αλεβιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.