Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Χένρι Κίσιντζερ: «Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να συγκρουστούν με την Κίνα»


Ο 89χρονος πρώην ΥΠΕΞ σ΄τηριξε τον Μιτ Ρόμνεϊ και με την ευκαιρία είπε και τη γνώμη του
Χένρι Κίσιντζερ: «Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να συγκρουστούν με την Κίνα»
Ο 89χρονος Κίσιντζερ θεωρεί λάθος ενδεχόμενο βομβαρδισμό του Ιράν από το Ισραήλ.
Την άποψη πως μια αντιπαράθεση με την Κίνα, σε οικονομικό ή άλλο επίπεδο, μόνο να ζημιώσει μπορεί τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Χένρι Κίσιντζερ, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post.

«Η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή ως χώρα, βασιζόμενη κυρίως στην ανερχόμενη οικονομία της», σημειώνει ο 89χρονος πολιτικός, συμβουλεύοντας την αμερικανική κυβέρνηση «να μην μπει σε οποιονδήποτε κύκλο αντιπαράθεσης με την Κίνα, καθότι από μια τυχόν σύγκρουση, αμφότερες οι πλευρές θα βγουν ζημιωμένες».

Ο βετεράνος Ρεπουμπλικάνος εξέφρασε και την άποψή του και για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος απέναντι στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε καλά τον ακριβή ορισμό της έννοιας «πυρηνικό οπλοστάσιο». Κατόπιν, αν χρειαστεί, δεν πρέπει επ' ουδενι να εμπλακούμε σε μια πολεμική σύγκρουση εναντίον του Ιράν μαζί με το Ισραήλ. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν χρειάζεται η παρουσία δεύτερου εταίρου. Ολοι περιμένουμε να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα διατης διπλωματικής οδού, όμως φοβάμαι πως ίσως να φτάσουμε στο σημείο όπου η Δύση θα πρέπει να τραβήξει μια γραμμή ως προς το τί [όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] είναι αποδεκτό και τι όχι».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Νίξον (και κάτοχος ίσως του πλέον αμφιλεγόμενου βραβείου Νομπέλ ειρήνης, που του απονεμήθηκε για το...Βιετνάμ ) ερωτηθείς ποιον θεωρεί καταλληλότερο πρόεδρο των ΗΠΑ, απάντησε λακωνικά: «εδώ και καιρό έχω δηλώσει την δημόσια στήριξή μου στον Μιτ Ρόμνεϊ, γιατί η Αμερική χρειάζεται μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.