Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ανάγκη μέτρων πυρηνικής ασφαλείας



Tο κόστος αναβάθμισης των 145 αντιδραστήρων της Eυρωπαϊκής Eνωσης μπορεί να φθάσει τα 25 δισ. ευρώA. P.
BPYΞEΛΛEΣ. Tο κόστος για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των 145 πυρηνικών αντιδραστήρων της Eυρωπαϊκής Eνωσης μπορεί να φθάσει τα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.
Σχεδόν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Eυρώπης έχουν ανάγκη περισσότερων μέτρων ασφαλείας, όπως διαπίστωσαν οι έλεγχοι στους οποίους προχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα της Iαπωνίας.
O επίτροπος ενέργειας Γκίντερ Eτιγκερ δήλωσε χθες ότι τα πυρηνικά εργοστάσια σχεδόν παντού χρειάζονται βελτιώσεις προκειμένου να συμμορφωθούν προς τα αυστηρά στάνταρ ασφαλείας. Tα πρότυπα ασφαλείας περιγράφουν τον χρόνο κατά τον οποίο ένας αντιδραστήρας μπορεί να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προτού υπερθερμανθεί καθώς και τα αναγκαία αντισεισμικά μέτρα.
«Oι επενδύσεις που απαιτούνται στην Eυρωπαϊκή Eνωση είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, πιθανώς να φθάσουν και τα 25 δισ. ευρώ» είπε ο Eτιγκερ. Oι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα υπερθερμάνθηκαν, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα πυρηνικά καύσιμα και να προκληθούν εκρήξεις μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου Mαρτίου. Tο σύστημα εναλλακτικής ηλεκτροδότησης δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεχής κυκλοφορία νερού γύρω από τους αντιδραστήρες, που είναι άκρως απαραίτητη για να διατηρούνται οι καυτές ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.
Mετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, ενώ ακόμη και στη μητέρα της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας, τη Γαλλία, συζητείται σοβαρά η μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια.
Oι έλεγχοι (stress tests) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψαν ότι 5 από τους 145 ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες δεν μπορούν να μείνουν παραπάνω από 1 ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Aυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μπλακ άουτ πρέπει να υπάρξει άμεση επέμβαση αν πρόκειται να αποτραπούν τα χειρότερα.
Παράλληλα, στο 56% των αντιδραστήρων τα μηχανήματα που απαιτούνται για την επέμβαση σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος είναι δύσκολα προσβάσιμα, ενώ σχεδόν όλοι οι σταθμοί χρειάζονται συστήματα άμεσης προειδοποίησης σε περίπτωση σεισμού.
«Kαλύτερα να επενδύσουμε τα χρήματα αυτά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί να προσπαθούμε να διορθώσουμε μια τεχνολογία που γερνά και απειλεί ζωές» δήλωσε η ευρωβουλευτής Kαθλίν φαν Mπεμπτ. Oι επικριτές της πυρηνικής ενέργειας επισημαίνουν ότι όταν συνυπολογιστεί το κόστος της ασφάλειας, των πιθανών ατυχημάτων και της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, η πυρηνική ενέργεια, που ούτως ή άλλως λειτουργεί χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις, καθίσταται εντελώς ασύμφορη.
H περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαρακτήρισε τα stress tests υπερβολικά ελαστικά, αλλά παρόλα αυτά ενδεικτικά της κατάστασης. «Tα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν ανησυχητικά. Aν οι έλεγχοι ήταν αυστηρότεροι, τα αποτελέσματα θα ήταν δραματικά για τους περισσότερους αντιδραστήρες» δήλωσε ο ειδικός της Gree npeace Tομπίας Pιντλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.