Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πράσινο φως στην Αγκυρα για επέμβαση


Δημοσίευση : 05-10-12

Η απόφαση της εθνοσυνέλευσης δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου
Α.P., Reuters, AFP, ΑΠΕ
ΑΓΚΥΡΑ. Παρά τις διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να κηρύξει τον πόλεμο στη Δαμασκό, η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης να ανάψει πράσινο φως για ανά πάσα στιγμή στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων ήρθε να ενισχύσει την αίσθηση πως επίκειται επέμβαση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Χθες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι έσπευσε να χαρακτηρίσει «θετικό» το γεγονός ότι το καθεστώς Ασαντ ζήτησε, έστω και μέσω διαμεσολαβητών του ΟΗΕ, συγγνώμη για την οβίδα όλμου που έπληξε την κωμόπολη Ακτσακαλέ στη νότια Τουρκία, προκαλώντας τον θάνατο πέντε πολιτών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε να βάλει εναντίον στόχων κοντά στο χωριό Τελ Αμπιάντ της βόρειας Συρίας σε αντίποινα για το περιστατικό στην Ακτσακαλέ, προκαλώντας βαριές απώλειες στα στρατεύματα του καθεστώτος Ασαντ. «Το μνημόνιο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», διευκρίνισε ο κ. Αταλάι, λίγα λεπτά αφότου η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε το ελεύθερο στην κυβέρνηση Ερντογάν να διατάξει μια επέμβαση αν και εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. «Τα χαρακτηριστικά του μνημονίου είναι, άλλωστε, αποτρεπτικά», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Αταλάι υποστήριξε, ακόμα, ότι ο συντονισμός οποιασδήποτε περαιτέρω αντίδρασης για το περιστατικό στην Ακτσακαλέ με τους διεθνείς θεσμούς αποτελεί προτεραιότητα για την Αγκυρα. Νωρίτερα, η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε εξουσιοδοτήσει με ψήφους 320 υπέρ έναντι 120 κατά τον πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν να διατάξει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία όποτε εκείνος κρίνει. Κατά του μνημονίου ψήφισαν οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έκανε λόγο περί ανεύθυνης και επικίνδυνης για τη χώρα απόφασης, καθώς και εκείνοι του φιλοκουρδικού κόμματος για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη.
Προς το παρόν, πάντως, και ενώ Τούρκοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απόφαση της εθνοσυνέλευσης είναι τα «πραγματικά προειδοποιητικά πυρά», η τουρκική κυβέρνηση δεν βρίσκει συμμάχους στη Δύση για μια επέμβαση. Το περιστατικό στην Ακτσακαλέ καταδίκασαν οι ΗΠΑ διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών τους, Χίλαρι Κλίντον, πλην όμως, οι πιθανότητες να συμφωνήσει ο Λευκός Οίκος σε μια νατοϊκή επέμβαση στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου είναι μηδαμινές. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε «εύλογη» την αντίδραση των Τούρκων, συνέστησε ωστόσο αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της συριακής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, κάλεσε μεν τη Συρία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών, αλλά έκανε και αυτή με τη σειρά της λόγο περί ανάγκης για αυτοσυγκράτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, από την πλευρά του, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. «Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου μας, απευθύνουμε όμως έκκληση για μετριοπάθεια», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε. Παράλληλα, η Ρωσία εξέφρασε αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του κειμένου ψηφίσματος καταδίκης της Συρίας για το περιστατικό στην Ακτσακαλέ που «κυκλοφορούσε» χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στο εσωτερικό της Συρίας, τέλος, είκοσι ένας επίλεκτοι του συριακού στρατού φέρονται να σκοτώθηκαν χθες στην Κουντσάγια έξω από τη Δαμασκό, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην είσοδο κέντρου διοίκησης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.