Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Στήριξη από ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Η Τουρκία βομβάρδισε στόχους εντός του συριακού εδάφους σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που προέρχονταν από τη Συρία - νεκροί πέντε άμαχοι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον, των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την Τετάρτη, αμέσως μετά την φονική συριακή επίθεση σε τουρκικό έδαφος όπου σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον όπου η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, ανέφερε σε ανακοίνωση του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση της συριακής επίθεσης έπληξαν στόχους στο εσωτερικό της Συρίας.
Το ΣΑ του ΟΗΕ συζήτησε την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία έπειτα από επίθεση που δέχθηκε παραμεθόριος τουρκική κοινότητα από όλμους, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς αμάχους, δήλωσε ο μόνιμος πρεσβευτής της Βρετανίας στον Οργανισμό Μάρκ Λάιαλ Γκραντ.
«Είναι πολύ ανησυχητικό και εθίγη και συζητήθηκε στο ΣΑ το απόγευμα (σ.σ: της Τετάρτης)», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το Συμβούλιο αναμένει πλέον επιστολή της Τουρκίας για το επεισόδιο, προτού εξετάσει τις πιθανές του κινήσεις.
Το 15μελές Συμβούλιο ήδη συνεδρίαζε περί άλλων ζητημάτων όταν η Τουρκία ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους εντός της Συρίας σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς με όλμους που δέχθηκε. Επρόκειτο για το πιο σοβαρό μεθοριακό συμβάν στους 18 μήνες που διαρκεί η σύρραξη στη Συρία.
Η σύνοδος είχε συγκληθεί στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάσει του άρθρου 4, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους. Το ΝΑΤΟ είχε επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή της έκτακτης συνόδου κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.
Η Άγκυρα βομβάρδισε στόχους κατά μήκος της συριακής μεθορίου
Η Τουρκία βομβάρδισε στόχους εντός του συριακού εδάφους σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που προέρχονταν από τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο πέντε αμάχων σε τουρκική παραμεθόριο κοινότητα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.