Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

H Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη


Η παρουσίαση του μανιφέστου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (...) δεν έκανε τίποτε για να καθησυχάσει τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το πού οδεύει η Τουρκία

Δημήτρης Θωμάς
Ο κατάλογος των ξένων ομιλητών στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και η ανάγνωση ενός παραδοσιακού ισλαμικού ποιήματος, δεν άφησαν καμία αμφιβολία για το που οδηγεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο χαιρετισμός του τούρκου πρωθυπουργού απευθύνθηκε στις πρώην οθωμανικές επαρχίες και προς άλλες ισλαμικές πρωτεύουσες, ενώ έκανε σύντομη αναφορά στη Βραζιλία και την Ιαπωνία. Δεν είπε όμως τίποτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Επίσης δεν έγινε καμία αναφορά στο ΝΑΤΟ και την Ατλαντική Συμμαχία.

Η παρουσίαση του μανιφέστου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατέδειξε τον προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν έκανε τίποτε για να καθησυχάσει τη Δύση, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πού οδεύει η Τουρκία. “Το μόνο που έγινε πασιφανές είναι ο αυξανόμενος αυταρχισμός του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν”, δήλωσε στο Ρόϊτερς ο τούρκος πολιτικός αναλυτής Σολί Οζέλ.

Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε από την κάλυψη του συνεδρίου έξι εφημερίδες που τηρούν επικριτική στάση προς την κυβέρνηση. “Όταν τα μέσα ενημέρωσης δεν δείχνουν σεβασμό στο κόμμα, όταν αναμεταδίδουν ψέματα και προσβολές εναντίον μας καθημερινά, η απάντηση μας είναι να τους βάζουμε στη θέση τους”, είπε μιλώντας στο κομματικό συνέδριο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το μέσο εισόδημα στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί κατά τη δεκαετή κυβέρνηση της Τουρκίας, από το ισλαμικών ριζών κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης, ενώ η ’γκυρα αυτοπροβάλλεται ως πρότυπο πολιτικής σταθερότητας και ιδανικό μίγμα ισλαμικής κουλτούρας και δημοκρατίας, σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη και ασταθή περιοχή. Εκατοντάδες όπως πολιτικοί της Αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί έχουν κλειστεί στις φυλακές με την κατηγορία ότι συνωμοτούν για την ανατροπή της κυβέρνησης. “Καθώς η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις εντός του AKP υποχωρούν υπό το βάρος του αυξανόμενου αυταρχισμού”, γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες από το Centre of European Studies, o Σβάντε Κορνελί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε το συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαβάζοντας στίχους από ένα ποίημα του διάσημου ποιητή Σεζάι Καρακότς, που στα έργα του “συνδυάζει τον ισλαμικό συντηρητισμό με τις ευρωπαϊκές και οθωμανικές ευαισθησίες”. Πολλοί από το πλήθος των συνέδρων φώναζαν με ορμή τους στίχους από το ποίημα. Στο συνέδριο του AKP παρέστησαν ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρζι και ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, που έκανε λόγο για τουρκο – ισλαμικό μανιφέστο. Ο σχολιαστής της εφημερίδας Μιλιέτ, Σεμίχ Ιντίζ, μιλώντας στο Ρόϊτερς είπε ότι οι πολιτικοί προσκεκλημένοι του Ταγίπ Ερντογάν στο συνέδριο δείχνουν τους στόχους και τον προσανατολισμού του τούρκου πρωθυπουργού. Το ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ακόμη περισσότερα συμπληρώνει ο τούρκος δημοσιογράφος.

Πάντως, το μανιφέστο του AKP επιβεβαιώνει ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στόχος της Τουρκίας, αν και η αναφορά γίνεται σχεδόν στην τελευταία σελίδα. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας δηλώνει ότι θα συνεχίσει να κάνει σθεναρή αντιπολίτευση εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Ο καθηγητής Τσενγκίζ Ακτάρ του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης πάντως, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόϊτερς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μοιάσει στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που θέλει όπως λεει, να κυβερνά ως το “τέλος”, και ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει την Τουρκία σε “παγκόσμια δύναμη”. “Ο Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι έχει κάνει αρκετά για τη χώρα και για τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά δυσκολεύεται να καταλάβει τους πολίτες όταν ζητούν περισσότερα”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο τούρκος καθηγητής.

Δημήτρης Θωμάς, με πληροφορίες από Reuters΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.