Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Στόχος του Ισραήλ εκτιμάται ότι ήταν οι ρωσικοί SA-17


ΑΠΕ, A.P.
ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει από την πολιτική της σιγής ιχθύος και ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι στόχος της αεροπορικής επιδρομής της περασμένης Τετάρτης έξω από τη Δαμασκό ήταν φορτηγά που μετέφεραν αντιπυραυλικά συστήματα τύπου SA-17 σε αποθήκη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το συριακό καθεστώς επιμένει ότι επλήγη μόνο ένα ερευνητικό κέντρο. Υψηλόβαθμα στελέχη του συριακού καθεστώτος υποστήριξαν στην παναραβική εφημερίδα «Αλ Κουντς αλ Αραμπί» ότι ο «πραγματικός στόχος» της ισραηλινής επιδρομής ήταν να δοκιμαστεί η αεράμυνα της χώρας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα υπόγεια εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου στην περιοχή Τζομράγια, 15 χλμ. δυτικά της Δαμασκού, παρέμειναν ανέπαφα. Παράλληλα, ο Α/ΓΕΕΘΑ του συριακού στρατού, στρατηγός Αλί Αμπντουλά Αγιούμπ, προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε πιστεύει πως μπορεί να δοκιμάσει τις αντιδράσεις του συριακού στρατού σφάλει» και υπογράμμισε πως «η μάχη με τον σιωνιστή εχθρό συνεχίζεται και δεν θα τερματιστεί ποτέ».
Την ίδια στιγμή, πάντως, Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το συριακό καθεστώς καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να πείσει ότι στόχος της επιδρομής ήταν το ερευνητικό κέντρο της Τζομράγια προκειμένου να αποκρύψει ότι υπάρχει σχέδιο για τη μεταφορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης σε αποθήκες της Χεζμπολάχ. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ισχυρίζονται πως εκείνοι ήταν που έπληξαν το ερευνητικό κέντρο της Τζομράγια και όχι οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αρχονόθ», δεν αποκλείεται τα μαχητικά του Ισραήλ να έπληξαν τα φορτηγά που μετέφεραν τους SA-17 εκτός Συρίας την ώρα που διέρχονταν του ερευνητικού κέντρου, και λίγες ώρες αργότερα η ίδια τοποθεσία να επλήγη και από τους αντάρτες. Θεωρείται δεδομένο ότι το Ισραήλ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να αποτρέψει την ενίσχυση της Χεζμπολάχ με πυραύλους SA-17, καθώς το συγκεκριμένο όπλο μπορεί να αλλάξει δραστικά τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.