Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η πυρηνική πρόκληση για τον Ομπάμα


The New York Times
Κύριο άρθρο


Μετά από 1.000 περίπου πυρηνικές δοκιμές, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την τελευταία τους υπόγεια πυρηνική δοκιμή πριν από 17 χρόνια. Τότε, ο πρόεδρος Μπους πατήρ ακολούθησε τη Ρωσία και τη Γαλλία, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ σταματούν τις δοκιμές. Με περισσότερη ή λιγότερη προθυμία, την ίδια δέσμευση ανέλαβε και η Κίνα και η Βρετανία, ενώ στη συνέχεια, 180 χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.

Όλα αυτά είναι πολύ ωραία. Όμως, η Συνθήκη, που ξεπερνά το εθελοντικό μορατόριουμ και υποχρεώνει διά νόμου τις χώρες να μην προχωρούν σε πυρηνικές δοκιμές, δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ. Αυτό συνέβη γιατί οι ΗΠΑ, καθώς και οκτώ άλλες χώρες που έχουν πυρηνικές δυνατότητες και των οποίων η συμμετοχή είναι απαραίτητη -η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Ιράν, το Ισραήλ και η Αίγυπτος- δεν την επικύρωσαν.

Τον Σεπτέμβριο του 1996, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν ο πρώτος ηγέτης που έβαλε την υπογραφή του στη συνθήκη, όμως, η επικύρωση προσέκρουσε σε τοίχο τρία χρόνια αργότερα, καθώς η αμερικανική Γερουσία την καταψήφισε με 51-48. Ο πρόεδρος Μπους υιός έθαψε ακόμη βαθύτερα τη συνθήκη στη διάρκεια οκτώ καταστροφικών ετών, ξεχαρβαλώνοντας τις συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών. Είναι λοιπόν σημαντικό το ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύθηκε να προωθήσει «άμεσα και επιθετικά» τη συνθήκη στην αμερικανική Γερουσία.

Την επικύρωση της συνθήκης υποστηρίζουν και δύο Ρεπουμπλικανοί πρώην υπουργοί Εξωτερικών, οι Τζορτζ Σουλτς και Χένρι Κίσινγκερ. Παράλληλα, η επιτροπή σοφών υπό τον Δημοκρατικό πρώην υπουργό Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι και τον Ρεπουμπλικανό πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μπρεντ Σκόουκροφτ απεφάνθη ότι η επικύρωση της συνθήκης εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. 

Παρόλ’ αυτά, η επικύρωση θα απαιτήσει αρκετή προσπάθεια. Πηγές από τη Γερουσία αναφέρουν ότι οι γερουσιαστές που τάσσονται υπέρ δεν ξεπερνούν τους 63, υπολείπονται δηλαδή τέσσερις για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος.

Εφόσον, όμως, η Ουάσιγκτον θέλει να ασκήσει διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, πρέπει να δείξει ότι κι εκείνη παίζει με τους κανόνες. Η αμερικανική Γερουσία πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.