Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Το ΝΑΤΟ μειώνει τις δυνάμεις του στο Κόσοβο


Κωστας Kαρκαγιαννης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη μετατροπή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) σε δύναμη αποτροπής και τη σημαντική μείωση του αριθμού των στρατιωτών αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά αύριο οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας. «Συμφωνήσαμε επί της αρχής για τη μείωση της δύναμης της KFOR», δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ημερομηνία, «θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είναι η 1η Ιανουαρίου (2010)». Τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι πλέον η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι αρκετά σταθερή ώστε να επιτρέπει την αλλαγή της αποστολής. Σύμφωνα με σχέδιο που έχει εκπονήσει η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, η μείωση της δύναμης θα γίνει σε τέσσερα στάδια με τελικό στόχο από τις περίπου 14 χιλιάδες άνδρες που βρίσκονται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, να μειωθούν σε περίπου δέκα χιλιάδες. Η μείωση των στρατευμάτων θα συνοδευτεί από αναδιάταξη των δυνάμεων. Στόχος της Ελλάδας είναι η μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο να γίνεται με βασικό κριτήριο την πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η σχετική απόφαση να λαμβάνεται από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Οσον αφορά τους περίπου 600 Ελληνες στρατιώτες που αποτελούν μέρος της KFOR, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τους διατηρήσει εκεί, τόσο για πολιτικούς λόγους όσο και για να αποκρούσει τις αμερικανικές πιέσεις να αυξήσουμε τη δύναμή μας στο Αφγανιστάν.

Πάντως, το κυρίαρχο θέμα στη σύνοδο αναμένεται να είναι η εκστρατεία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Ηδη βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο των επιχειρήσεων και η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τις συμμαχικές δυνάμεις απ’ ό, τι ήταν στην αρχή. Οι υπουργοί Αμυνας αναμένεται να εγκρίνουν τη σύσταση εκπαιδευτικής αποστολής, στο πρότυπο του Ιράκ, με στόχο την εκπαίδευση στρατιωτικών και αστυνομικών. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η τοποθέτηση ενός ακόμη Αμερικανού στρατηγού, ο οποίος θα ασχολείται με τις επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να φτάσουν στο Αφγανιστάν 21 χιλιάδες επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.