Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος Ιράν-Ισραήλ;


Του Erich Follath 
DER SPIEGEL

Από την εποχή του Άρνολτ Σβάτζενεγκερ και του Ντάνι ντε Βίτο, οι οποίοι ενσάρκωσαν με μεγάλη επιτυχία τους δίδυμους στην ομώνυμη ταινία, έκτοτε δεν υπήρξε άλλο παρόμοιο ζευγάρι. Αν και οι ηγέτες του Ιράν και του Ισραήλ, μοιράζονται αρκετά χαρακτηριστικά από τους δύο Χολιγουντιανούς ήρωες, εντούτοις οι μεταξύ τους διαφορές είναι ουσιαστικές.
 
Μπορεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινεντζιάτ να είναι «δίδυμοι πνευματικά», εντούτοις αυτό δεν εξυπακούει ότι είναι και «ηθικά ίσοι». Ασχέτως αν και οι δύο είναι πεπεισμένοι για την απόλυτη εγκυρότητα των πιστεύω τους, εμμένουν στο ότι έχουν θεάρεστο έργο να επιτελέσουν, και πιστεύουν ότι η αποστολή τους έχει Μεσσιανικά χαρακτηριστικά: να «τιμήσουν» την θρησκεία τους ή να «σώσουν» τους λαούς τους.

Δυσοίωνες προοπτικές 
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-, αν φυσικά αρχίσουν, θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο στα τέλη του 2009. Σε τέτοια περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης στις αρχές του 2010, με την έστω και υπό διαμαρτυρία υποστήριξη των Ρώσων και των Κινέζων. Η Ιρανική ηγεσία, θα ερμηνεύσει μία τέτοια κίνηση ως επιθετική και το πιθανότερο είναι ότι θα επισπεύσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, κάτι που θα σημαίνει ότι θα υπολείπεται μερικούς μήνες για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Εντός της Άνοιξης, οι εξελίξεις θα οδηγήσουν το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, χωρίς την έγκριση της Ουάσιγκτον. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε κόλαση, και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι δραματικές. 

Για να γίνει αντιληπτό τι παρακινεί τον Ιρανό πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και ποιες πεποιθήσεις διέπουν την πολιτική τους, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι βαθιά ριζωμένες θρησκευτικές έννοιες και ιδανικά που τους διαμορφώνουν, και ταυτόχρονα τους ωθούν προς την σύγκρουση. Όλα έχουν να κάνουν με την Θεολογία της Ισλαμικής σχολής Χακκανί και της Εβραϊκής αντίληψης του Αμάλεκ. Για να γίνει κατανοητό γιατί η Τεχεράνη και τα Ιεροσόλυμα, με τους Αχμαντινεντζιάτ και Νετανιάχου ως επικεφαλής, αποδύθηκαν σε μία επικίνδυνη και εν δυνάμει καταστροφική πορεία, θα πρέπει κάποιος να έχει γνωρίσει σε βάθος όλους τους εμπλεκόμενους και το περιβάλλον στο οποίο δρουν. 

Το κίνημα Χακκανί
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 επισκέφθηκα την Ιερή Πόλη Κουμ. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη μου στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μετά την ηγεμονία του Σάχη. «Θα ήθελες να συναντήσεις τον Αγιατολλά Μοχάμετ Τάκι Μέσπα Γιάζτι, τον επικεφαλής του εκπαιδευτικού τμήματος στο Ινστιτούτο Ρα-ι-Χάκ» με ρώτησε ο οδηγός μου; Όχι άλλον έναν Κληρικό, σκέφτηκα. Η απόφαση μου άλλαξε ότι μου επισημάνθηκε ότι ο Μέσπα Γιάζτι θεωρείται από τους πλέον εξέχοντες και σημαίνοντες διανοούμενους στην Κουμ, ενώ υπήρξε και μαθητής του ηγέτη της επανάστασης Αγιατολλά Χομεινί.

Στην συνέντευξη, ο Μέσπα Γιάζτι, προβάλλεται ως κοσμοπολίτης και λάτρης των υπολογιστών. Ωστόσο, ιδεολογικά, είναι ένας υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός και θεωρητικός των φανατικών. Υπερασπίζεται ανοικτά των επιθέσεων αυτοκτονίας, ζητά εκτέλεση της θανατικής ποινής του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι και ζητά «την θανάτωση όποιου προσβάλλει το Ισλάμ». Θεωρεί επίσης τους Σιωνιστές, ως την γενεσιουργό αιτία του κακού στην Γη.

Για χρόνια, ο Μέσπα Γιάζτι διατηρούσε χαμηλούς τόνους, εκτός όταν αποφάσισε να θέσει υπό τον έλεγχο του το κίνημα Χακκανί. Ταυτόχρονα έθεσε υπό την προστασία του έναν φιλόδοξο και θεοσεβή νεαρό, τον Μαχμούτ Αχμαντινεντζιάτ, τον οποίο και προώθησε με κάθε δυνατό τρόπο.

Στα εφηβικά του χρόνια, ο πρόεδρος του Ιράν, γιος σιδηρουργού, είχε εντυπωσιαστεί από την θεωρία του Ισλάμ για την κοινωνική επανάσταση. Επηρεάστηκε από τον Αλί Σιαράτι, Ιρανό φιλόσοφο με σπουδές στο Παρίσι, ο οποίος είχε συνδέσει τον Μαρξισμό με θρησκευτικές, αντι-αποικιοκρατικές θεωρίες. Ωστόσο γύρω στα 20 του, ο Αχμαντινεντζάτ γνώρισε τον Μέσπα Γιάζτι και επηρεάστηκε από τον μυστικιστικό φανατισμό. Έκτοτε, υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της ίδιας υπερ-ορθόδοξης σχολής Σία, όπως ακριβώς και ο Γιάζτι. Η οργάνωση Χακκανί, στο θρησκευτικό της σκέλος, προσομοιάζει με μία άλλη θρησκεία, τους αναγεννηθέντες Χριστιανούς (στην οποία ανήκει και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους).

Ο Δωδέκατος Ιμάμης
Οι Μαχτιστές, όπως έχουν ονομαστεί όσοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μέσπα Γιάζτι και τον Αχμαντινεντζάτ, πιστεύουν ότι τον 9ο αιώνα, ο Παντοδύναμος Αλλάχ έκρυψε τον Δωδέκατο Ιμάμη, ώστε να υποβάλει την ανθρωπότητα σε μια δοκιμασία. Πιστεύουν επίσης ότι ο Δωδέκατος Ιμάμης, ή Μάχτι, θα επιστρέψει, και θα δημιουργήσει έναν παράδεισο επί της γης για τους πιστούς, ενώ θα καταδικάσει διά παντός στην κόλαση τους βλάσφημους. Ωστόσο η επιστροφή του θα γίνει μόνο όταν θα έχει θα έχει επέλθει η κάθαρση, μετά από μία ολοκληρωτική εκκαθαριστική επιχείρηση. 

Μήπως αυτή η επάνοδος θα μπορούσε να προσλάβει την μορφή ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Μουσουλμάνων και Αιρετικών; Ή ενδεχόμενα ενός πυρηνικού πολέμου; Και μήπως ορισμένα στελέχη του Κινήματος Χακκανί, οπαδοί της αποκάλυψης, θα επιδιώξουν να προκαλέσουν αυτό το κατακλυσμιαίο γεγονός, ώστε να επισπεύσουν την επιστροφή του Μάχτι;

The New York Times Syndicate

1 σχόλιο:

  1. Συγνώμη,αλλα..μπούρδες! (στον κ Follath απευθύνομαι...)

    Δέν είναι θέμα φιλοσοφίας, θρησκείας ,σύγκρουσης πολιτισμών ή οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι απλό:

    Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ανεχθεί Ιράν με πυρηνικά όπλα. Τελεία και παύλα. (και εδώ που τα λέμε,βλέποντας το θέμα απο τη σκοπιά του,το καταλαβαίνω).

    Γι'αυτό θα επίτεθεί σύντομα στο Ιράν. Τελεία και παύλα.

    Το πως θα στηθεί η ιστορία για να μειωθούν οι συνέπειες,πχ αν οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν δήθεν αντίθετες κλπ,είναι τελείως διαδικαστικό.

    Ο μηχανισμός προπαγάνδας που ξεκίνησε να λειτουργεί με αφορμή τις εκλογές στο Ιράν (οι πανέμορφες, τελείως "δυτικές" υποτίθέμενες δολοφονημένες κοπέλες κλπ...) δείχνει πως η επίθεση θα γίνει ΣΥΝΤΟΜΑ.

    Το ισραήλ δεν πρόκειται να περιμένει να πλησιάσει η πυρηνική τεχνολογία του Ιράν σε επίπεδο Β.Κορέας. Και πιθανόν το σχέδιο να πρέπει να υλοποιηθεί όσο ο Ομπάμα είναι ακόμα "φρέσκος", για διάφορους λόγους.

    Προσωπικά προβλέπω επίθεση τον Αυγουστο-που προσφέρεται και γιατί λόγω διακοπών σε αρκετές χώρες της οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης θα είναι πιό αργές-θυμηθήτε την εισβολή στο Λίβανο.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.