Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ανησυχίες για τα στρατοδικεία στις ΗΠΑ


Του William Glaberson
The New York Times  


Όταν, πριν από λίγο καιρό ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τις αλλαγές που προωθεί στο σύστημα εκδίκασης των υποθέσεων τρομοκρατίας, για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταρρυθμίσεις του σταδιακά θα νομιμοποιήσουν τα στρατοδικεία. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε όμως για το νέο σύστημα, τόσο καθίσταται σαφές ότι εγείρονται οι ίδιες ακριβώς νομικές ενστάσεις που απέτρεψαν την εκδίκαση των επίμαχων υποθέσεων από την κυβέρνηση Μπους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κρατουμένων, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, χαρακτηρίζουν ορισμένες από τις αλλαγές ως διακοσμητικού χαρακτήρα και συνεχίζουν να θεωρούν τα στρατοδικεία προβληματικά από νομικής απόψεως: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφορά», λέει η υποπλοίαρχος Σούζαν Λασελιέ, συνήγορος στρατιωτικής δικαιοσύνης ενός εκ των κατηγορουμένων για αυτουργία στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Θα καταλήξουμε σε δίκες όπου θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία μυστικές απολογίες που έγιναν υπό συνθήκες εξαναγκασμού», προσθέτει.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, όμως, αντιτείνουν πως οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι μόνο η αρχή και ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει από το Κογκρέσο να υιοθετήσει ακόμη περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες. Μέχρι σήμερα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, λήφθηκαν όσα μέτρα ήταν δυνατό να ληφθούν χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις. Ήδη έχει αποφασιστεί ότι όσα στοιχεία αποσπάστηκαν με τη χρήση βίαιων ανακριτικών μεθόδων δεν θα ληφθούν υπόψη. Επιπλέον, οι νομικοί και οι στρατοδίκες του Πενταγώνου εισηγούνται και άλλες αλλαγές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί προεδρίας Μπους, όταν οι αντιρρήσεις του δικαστικού σώματος του στρατού αγνοούνταν.
Η εφημερίδα New York Times έχει στην κατοχή της εισηγητική έκθεση των στρατοδικών προς τον Λευκό Οίκο, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί. Σε αυτήν περιγράφονται πολλά απ’ όσα ήδη ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα, όπως η «ευελιξία των κατηγορουμένων στην επιλογή συνηγόρων». Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση Μπους είχε κατηγορηθεί ότι εξανάγκαζε τους κρατουμένους να εκπροσωπούνται από συγκεκριμένους στρατιωτικούς συνηγόρους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο.
Πολλοί κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν έτσι με τους συνηγόρους τους, τους οποίους θεωρούσαν και εκπροσώπους των κατηγόρων τους. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν φαίνεται να προέβη σε ριζικές αλλαγές στο επίμαχο αυτό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.