Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ιστορικό ταξίδι του Καντάφι στην Ιταλία




afp, a.p.

ΡΩΜΗ. Με τη φωτογραφία του αλυσοδεμένου από τους Ιταλούς ήρωα της λιβυκής αντίστασης Ομάρ αλ Μουχτάρ καρφιτσωμένη στο πέτο, έφθασε χθες στη Ρώμη για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι. Ο Καντάφι έγινε δεκτός με τιμές από τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι, παρακάθησε σε γεύμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο και θα έχει την τιμή να απευθυνθεί στην ιταλική Βουλή.

Η Λιβύη έχει επανέλθει στη διεθνή σκηνή με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι προχώρησε σε σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεών της με την Ιταλία, αποσπώντας 5 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις για το αποικιοκρατικό παρελθόν. Αυτό δεν εμπόδισε τον Καντάφι, όχι μόνο να επιδείξει τη φωτογραφία του Αλ Μουχτάρ, αλλά και να φέρει μαζί του στο ταξίδι και τον μοναδικό εν ζωή γιο του απαγχονισμένου αντάρτη, έναν 90χρονο υπερήλικα, ο οποίος κατέβηκε υποβασταζόμενος από το αεροπλάνο πίσω από τον Καντάφι. Ο Αλ Μουχτάρ είχε συλληφθεί και εκτελεστεί κατ’ εντολήν του Μουσολίνι το 1932.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ιταλίας αναμένει από την επίσκεψη Καντάφι συμφωνίες για νέες ενέσεις λιβυκών κεφαλαίων στην ιταλική οικονομία, μετά τις σημαντικές λιβυκές επενδυτικές κινήσεις της περασμένης χρονιάς. Σημειώνεται επίσης ότι η Ιταλία προμηθεύεται το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Λιβύη, ενώ παίζει ρόλο για τη συγκράτηση εκατομμυρίων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, που φθάνουν στη χώρα προσδοκώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Η σχεδιαζόμενη ομιλία του Καντάφι στην ιταλική Βουλή προξένησε αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατήγγειλαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.