Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
Εντείνονται οι ενδοπαλαιστινιακές έριδες
Του Daniel Williams
The New York Times
Ο Άμπου Φάντι, ένας αστυνομικός πιστός στον Μαχμούντ Αμπάς, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, στάθηκε ανάμεσα στα τριαντάφυλλα και τα λεμόνια σε ένα κήπο της Γάζας και κατέβασε το παντελόνι του. Ουλές σε κάθε γόνατο και αστράγαλο και μια στο δεξί του ισχίο μαρτυρούσαν μια βάναυση τιμωρία. Είπε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από οπλοφόρους της Χαμάς, το ισλαμικό κόμμα που διοικεί τον αμμώδη παράκτιο θύλακα και αντιτίθεται έντονα στην κυβέρνηση Αμπάς, η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη. Οι μασκοφόροι άνδρες ήρθαν στο σπίτι του, τον αποκάλεσαν κατάσκοπο του Ισραήλ, τον πυροβόλησαν εννέα φορές από απόσταση λιγότερο από ένα μέτρο και τον άφησαν μέσα σε λίμνη αίματος στο δρομάκι του σπιτιού του.
Η ιστορία του Άμπου Φάντι αντανακλά τον πικρό αγώνα για την εξουσία μεταξύ της Χαμάς και του κόμματος Φάταχ του Αμπάς. Οι βίαιες συγκρούσεις χωλαίνουν τις προσπάθειες για συμβιβασμό των δύο ομάδων και δυσκολεύουν τις προοπτικές για ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.
Στο επίκεντρο της διαφοράς είναι η παλαιστινιακή διχόνοια αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος. Σε αντίθεση με τον Αμπάς και τη Φάταχ, η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, μια προϋπόθεση στην προτεινόμενη λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία θα είναι αρκετή, σε περίπτωση που η Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση, θα αρνηθεί να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να δεσμευτεί για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τη λύση των δύο κρατών.
"Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ούτως ή άλλως", δήλωσε ο Μχαϊμάρ Αμπουσάντα, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Άλ Άζχαρ στη Γάζα. "Ίσως να οδηγούμαστε προς τη λύση τριών κρατών: του Ισραήλ, της Δυτικής Όχθης και της Γάζας."
Ο ανταγωνισμός Χαμάς-Αμπάς είναι επίσης υπεύθυνος για την εμβάθυνση της εξαθλίωσης στη Γάζα. Βοήθεια άνω των $4 δισ. για ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο στη Γάζα έχει αποκλειστεί, διότι οι διεθνείς δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούνται να δώσουν στη Χαμάς τα χρήματα, ζητώντας να αναλάβει την ευθύνη η Φάταχ.
Η εσωτερική παλαιστινιακή σύγκρουση ξέσπασε όταν η Χαμάς σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και έφθασε στο αποκορύφωμα της τον Ιούνιο του 2007, όταν η ισλαμική ομάδα έδιωξε τις δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς από τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια των 22 ημερών της επίθεσης του Ισραήλ τον περασμένο χειμώνα, η Χαμάς εκτέλεσε 18 φιλικά προσκείμενους προς τη Φάταχ, σύμφωνα με μια έκθεση της 20ης Απριλίου από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Οι συλλήψεις, βασανιστήρια και δολοφονίες συνεχίστηκαν ακόμα και μετά την κατάπαυση των μαχών, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση.
Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένας ανεξάρτητος οργανισμός, έχει επικρίνει και τις δύο πλευρές. Σε μια έκθεση στις 20 Μαρτίου, επιτίμησε την κυβέρνηση του Αμπάς, επειδή "οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, υπόκεινται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ή της κράτησης."
"Ζούμε σε έναν ωκεανό γεμάτο βρωμιά," δήλωσε ο Ιγγιάντ Σαρράτζ, γιατρός και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γάζα, σε συνέντευξή του. "Με απλά λόγια, αυτή είναι μια καθόλα εγκληματική δραστηριότητα." Εκτιμά ότι 40 ακτιβιστές της Φάταχ βρίσκονται στις φυλακές της Γάζας και ότι 400 υποστηρικτές της Χαμάς βρίσκονται υπό κράτηση από τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.