Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009
Η πυρηνική δοκιμή ενισχύει το κομμουνιστικό καθεστώς
Του Martin Fackler
The New York Times
Όταν η Πιονγιάνγκ ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα την πραγματοποίηση της δεύτερης πυρηνικής της δοκιμής, η αρχική εντύπωση στην περιοχή ήθελε την πρωτοβουλία του σταλινικού καθεστώτος να εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιμ να εξασφαλίσει μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την Ουάσιγκτον. Αυτό ίσχυε ασφαλώς στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, όμως, οι αναλυτές θεωρούν ότι η επικείμενη μάχη διαδοχής στην κορυφή του καθεστώτος είναι το πραγματικό αίτιο της δοκιμής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή έγινε για εσωτερική κατανάλωση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η δοκιμή αποτελεί επίδειξη δύναμης του καθεστώτος που επιθυμεί πάνω απ’ όλα να συσπειρώσει γύρω του την ανώτατη ηγεσία του βορειοκορεατικού στρατεύματος, αναγκαία για την ανάδειξη και έγκριση του διαδόχου του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι κύριος αποδέκτης του μηνύματος της δοκιμής είναι ο πάμπτωχος πληθυσμός της Βόρειας Κορέας, που θα πρέπει να νιώσει εθνική ανάταση για τις τεχνολογικές προόδους.
Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, όμως, ότι η προσπάθεια κατανόησης των πραγματικών κινήτρων του μυστικοπαθούς καθεστώτος είναι ουσιαστικά αδύνατη, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν επίσης στο ότι η Πιονγιάνγκ είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τη νέα της πυρηνική ικανότητα για να αποσπάσει όση περισσότερη οικονομική και επισιτιστική βοήθεια μπορεί από την Ουάσιγκτον, ακολουθώντας δοκιμασμένη συνταγή.
Η Πιονγιάνγκ είχε, άλλωστε, πετύχει κάτι τέτοιο το 1998, όταν εκτόξευσε δοκιμαστικό βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, για να προτείνει λίγες ημέρες αργότερα τη διακοπή των πυραυλικών δοκιμών μεγάλου βεληνεκούς. Οι υποχωρήσεις αυτές οδήγησαν σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και στην επίσκεψη της ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ στην Πιονγιάνγκ δύο χρόνια αργότερα. Το πρόβλημα με αυτά τα ανοίγματα είναι, όμως, ότι δεν διαρκούν πολύ. Ειδικοί συμφωνούν ότι η Β. Κορέα θεωρεί την κατασκευή πυρηνικών όπλων τον καλύτερο τρόπο επιβίωσης του καθεστώτος, ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν μία πυρηνική Β. Κορέα, όπως έκαναν και με την Ινδία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.