Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Θα μπορέσουν να αποκτήσουν Τουρκική υπηκοότητα οι ξένοι που συμβάλλουν θετικά στη χώρα.


Οι ξένοι που συμβάλλουν πολιτιστικά, οικονομικά, επιστημονικά ή αθλητικά στην Τουρκία θα μπορέσουν πλέον να γίνουν Τούρκοι πολίτες.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόσφατη εξέλιξη, στην Τουρκία, περί των «όρων κτήσης της Τουρκικής υπηκοότητας». Μετά από πολύμηνες μυστικές διαβουλεύσεις και εκτεταμένες αναλύσεις, διάφορων φορέων της Τουρκίας, αποφασίσθηκε το αναφερόμενο νομοσχέδιο, με κύριο σκοπό, την «αυτόματη διαδικασία παροχής υπηκοότητας».

Κύριος στόχος οι πολυπληθείς Τουρκογενείς πληθυσμοί του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ενώ επεξεργασία γίνεται για την επιπρόσθεση και νέων παραρτημάτων, «εν καιρώ» στο παρών νομοσχέδιο, για τους «Τουρκικής καταγωγής» πολίτες των Βαλκανικών Χωρών, ειδικότερα, της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως, της ΠΓΔΜ, Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας. Ειδικές «Θεματικές Μελέτες» έχουν συνταχθεί, για την Μέση Ανατολή, τις χώρες της Ευρώπης κ.λ.π..

Σκοπός των προθέσεων της Τουρκίας, είναι εντός της επόμενης δεκαετίας, οι Τούρκοι παγκοσμίως να φέρονται κοντά στα 160 εκατομμύρια.

Τα επόμενα χρόνια, οι τροποποιήσεις του νεοσύστατου νομοσχεδίου, θα περιλαμβάνουν, «λίαν ελκυστικά εδάφια» τα οποία θα ωθήσουν πολλούς στην κτίση της Τουρκικής υπηκοότητος.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) με εντολή του νυν Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, συνέταξαν τον αποκαλούμενο «Χάρτη της Τουρκικής Ομογένειας», ο οποίος και ενσωματώθηκε στο «όραμα Νταβούτογλου» για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ανασύρθηκαν, μελέτες και αναφορές από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ, οπόταν είχε ξεκινήσει η σύνταξη της «Παντουρκικής-Παντουρανικής Εγκυκλοπαίδειας», εποχή η οποία και σηματοδοτεί, το «Νεοθωμανικό ΄Οραμα». Ο Νταβούτογλου από τότε «συνέλαβε» την «Ιδέα του Παντουρκισμού», και την προβάλει κεκαλυμένα, με «Οθωμανικό μανδύα» και «Σουλτανικό τουρμπάνι».

Το νέο νομοσχέδιο καλείται να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του «Οράματος Νταβούντογλου» και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τόσο για την Ελλάδα και τις λοιπές Βαλκανικές χώρες, αλλά και για την ΕΕ. Τα περισσότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Βουλγαρία, η οποία εδώ και χρόνια, «μοιράζει» με μεγάλη ευκολία την Βουλγαρική υπηκοότητα, σε πολίτες της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ευθείς αμέσως και μόλις δηλώσουν «Βούλγαροι» τυγχάνουν της χορηγίας της Βουλγαρικής υπηκοότητας και διαβατηρίου.

Σημειώνεται, πως ο τέως Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και τέως ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε πρό ετών Βούλγαρος και έλαβε την Βουλγαρική υπηκοότητα. Μάλιστα υπήρξαν σοβαρές πιθανότητες, να αναλάβει και την θέση του Πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια, γεγονός που παραμένει ακόμα, ως προοπτική. Παρά την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η πρακτική αυτή της Βουλγαρίας, δεν σταμάτησε, αλλά αυξήθηκε ραγδαία, καθώς τα Βουλγαρικά διαβατήρια, είναι πλέον της ΕΕ, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, καθώς λαμβάνουν διαβατήριο της ΕΕ.

Δυστυχώς, η ΕΕ και τα όργανά της, δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου μέχρι σήμερα με την αυθαιρεσία αυτή της Βουλγαρίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μελλοντικές παρενέργειες στην Χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ. Το «Βουλγαρικό προηγούμενο», πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως της τέως ΕΣΣΔ. Η Βουλγαρία φιλοξενεί μεγάλη Τουρκική μειονότητα στο έδαφός της, με αρκετούς εκπροσώπους στο Κοινοβούλιό της, ενώ η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών της είναι μέλη της Τουρκικής μειονότητας. Τα επόμενα χρόνια η Βουλγαρία, θα βρεθεί «αφοπλισμένη» λόγο των ενεργειών της, απέναντι στον «Νεοθωμανισμό του Νταβούτογλου» και το Τουρκικό νομοσχέδιο.


Ο Νόμος περί Τουρκικής Υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 30.05.2009, από το Γενικό Συμβούλιο της Βουλής.

Έγιναν ριζικές αναθεωρήσεις στο νόμο.

Η προϋπόθεση για τους ξένους που θέλουν να αποκτήσουν Τουρκική ταυτότητα και διαβατήριο είναι να έχουν κάνει επένδυση στη χώρα ή να έχουν σημειώσει επιτυχίες στους τομείς που προαναφέραμε.

Μετά από την αλλαγή του νόμου τα βλέμματα στράφηκαν στον Ρώσο επιχειρηματία Αζερικής καταγωγής Τελμάν Ισμαήλοφ (Telman İsmailov) ο οποίος είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον με την επένδυση 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε σε ένα ξενοδοχείο στην Αττάλεια.

Ο γνωστός επιχειρηματίας είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι θέλει να γίνει Τούρκος υπήκοος.

Σύμφωνα με το νέο νόμο ο Ισμαήλοφ για να πάρει Τουρκική υπηκοότητα αρκεί να υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επίσης και οι ξένοι που έχουν σημειώσει επιτυχίες στην επιστήμη, στον πολιτισμό ή στον αθλητισμό θα μπορέσουν εύκολα να γίνουν Τούρκοι υπήκοοι.

Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλη σημασία για τα αθλητικά σωματεία, διότι θα διευκολυνθεί η διαδικασία να γίνουν Τούρκοι πολίτες οι επιτυχημένοι ξένοι ποδοσφαιριστές.

Με τον νόμο θα αποκτήσουν δικαίωμα υπηκοότητας και οι ξένοι που διαμένουν επί 5 συνεχόμενα χρόνια στην Τουρκία ή μένουν παντρεμένοι με έναν τούρκο υπήκοο για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο όρος πενταετής διαμονής θα εφαρμοστεί ως δυο χρόνια μέχρι το 2010 για τους ξένους τουρκικής καταγωγής.

Ενώ όσοι υπηρετούν στο στρατό μιας ξένης χώρας, συμμετέχουν σε πόλεμο ή κάνουν προπαγάνδα κατά της Τουρκίας θα χάσουν την τουρκική τους υπηκοότητα.

Πιθανόν οι λιγοστοί ΄Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, με χαλκεύματα να χάσουν την Τουρκική υπηκοότητα, την οποία κατέχουν, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...

Ενώ οι διαστάσεις του θέματος για την Θράκη και την Κύπρο, είναι ευνόητα εφιαλτικές...

http://spynews-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.