Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η λύση στο πρόβλημα της Κορέας

Του Μουαμάρ αλ Καντάφι

Το ζήτημα της Κορέας έχει γίνει για ακόμα μια φορά πηγή ανησυχίας και ίσως πηγή κινδύνου για τη διεθνή πολιτική. Το ζήτημα αυτό είναι ευαίσθητο λόγω των προηγούμενων εμπλοκών από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και ακόμα πριν από αυτό. Όταν η Κορέα μοιράστηκε σε δύο κράτη, στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Βόρεια τέθηκε κάτω από την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης και η Νότια κάτω από την κυριαρχία της Αμερικής. Έτσι κάθε μεγάλη δύναμη απέκτησε μια κυβέρνηση με το μέρος της. Όπως έγινε ακριβώς με τη Γερμανία στην οποία, κάτω από τις ίδιες συνθήκες , ιδρύθηκε ένα μια Ανατολική Γερμανία, που ονομάστηκε Δημοκρατία διότι τέθηκε κάτω από την κυριαρχία της Σοβιετικής ‘Ένωσης. Ιδρύθηκε επίσης ένα Δυτικό Γερμανικό κράτος που ονομάστηκε Ομοσπονδιακό διότι τέθηκε κάτω από την κυριαρχία της Αμερικής και η κυβέρνηση της κάθε πλευράς ήταν υποστηρικτής της μεγάλης δύναμης που ήταν υπό την κατοχή της. Λέω ότι το ζήτημα της Κορέας είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τους εξής λόγους :

1- Η χερσόνησος της Κορέας ήταν ένας χώρος στον οποίο είχαν βλέψεις οι μεγάλοι γείτονες της. Έτσι κάθε δραματική σύγκρουση θα οδηγήσει ξανά στις ίδιες βλέψεις. Η Κορέα έπεσε κάτω από κινεζική κατοχή ένα αιώνα προ Χριστού. Κατά τον 16 αιώνα εκτέθηκε σε Ιαπωνική εισβολή. Αργότερα στις αρχές του εικοστού αιώνα έπεσε κάτω από Ιαπωνική κατοχή και εντολή μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Περαιτέρω η Αμερική και η Ευρώπη δεν ήταν πολύ μακριά από αυτή την αρένα από εκείνο τον καιρό.

2- Οι γειτονικές χώρες της Κορεάτικης χερσονήσου είναι εχθρικές μεταξύ τους.

3- Η μακρινές χώρες στην Αμερική και την Ευρώπη δεν παραβλέπουν αυτά που κάνουν οι γείτονες της Κορέας.

4- Η Βόρειος Κορέα εξακολουθεί να είναι κομμουνιστική μέχρι σήμερα και αυτό ενοχλεί τις καπιταλιστικές χώρες.

5- Η Βόρειος Κορέα είναι σε ένα βαθμό σύμμαχος της γιγαντιαίας κίτρινης φυλής, την Κίνα, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με τη Βόρεια Κορέα.

6- Η Βόρειος Κορέα είναι υπολογίσιμη πυρηνική δύναμη. Το λιγότερο κατασκευάζει και δεν εισάγει βαλλιστικούς πυραύλους που φθάνουν μέχρι την Ιαπωνία και την Αμερική.

7- Η Βόρειος Κορέας διαθέτει ένα στρατό ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ασία ( ένα εκατομμύριο πεζικό ) και 4,5 εκατομμύρια έφεδρους.

8- Με αυτά τα δεδομένα, η Βόρειος Κορέα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία, καθώς και για τα Αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε αυτές τις δύο χώρες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

9- Σε οποιοδήποτε κίνδυνο εκτεθεί η Νότιος Κορέα αυτός θα επεκταθεί και σε 40 χιλιάδες Αμερικανικά στρατεύματα, είτε ο κίνδυνος αυτός προέρχεται από τη Βόρειο Κορέα είτε από τους συμμάχους της.

10- Σε οποιοδήποτε κίνδυνο εκτεθεί η Ιαπωνία το ίδιο θα σημαίνει και για τον Αμερικανικό στρατό που βρίσκεται εκεί.

11- Η ένωση της Γερμανίας και η πτώση του τείχους του Βερολίνου ήταν πρόκληση για τα δύο κράτη της Κορέας. Γιατί δύο Γερμανίες μπορούν να ενωθούν και δεν μπορούν τα δύο κράτη της Κορέας ; Γιατί το τείχος του Βερολίνου κατεδαφίστηκε ενώ εξακολουθεί να υπάρχει το Αμερικανικό ναρκοπέδιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, μεταξύ των δύο κρατών της Κορέας;

12- Η ένωση των δύο κρατών της Κορέας έχει αντίκτυπο στην ένωση των δύο κρατών της Κίνας ( Ταϊβάν και της μητέρας Κϊνας)

13- Οποιαδήποτε προσπάθεια για ένωση των δύο κρατών της Κορέας δια της βίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Όταν αποφάσισε ο Κιμ Ελ Σόνγκ να ενώσει τα δύο κράτη της Κορέας την δεκαετία του πενήντα του εικοστού αιώνα, κάτω από ευμενείς εσωτερικές συνθήκες, έγιναν τα ακόλουθα:

1- Η διαδικασία της ένωσης αντιμετωπίστηκε με ένοπλη εξωτερική αντίδραση από 19 χώρες με πρώτη τις ΗΠΑ.
2- Η διαδικασία αντιμετώπισε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την αναγκαστική ένωση.
3- Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν διέταξε τα στρατεύματα του στη Ιαπωνία να κινηθούν και να εμποδίσουν την επιχείρηση αναγκαστικής ένωσης της Κορέας.
4- Οι κινέζοι συμμετείχαν πλήρως στην διένεξη.
5- Ξέσπασε ένας περιορισμένης έκτασης παγκόσμιος πόλεμος ( περιφερειακός) παρά την εναλλαγή της κατοχής των δύο πρωτευουσών και η ένωση δεν πραγματοποιήθηκε με τη βία.
Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η πτώση χιλίων αεροσκαφών και η καταστροφή των σιδηροδρομικών γραμμών, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των εργοστασίων και τον τραυματισμό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Έτσι, κάθε προσπάθεια ένωσης της Κορέας με τη χρήση βίας, πρόκλησης ή τρομοκρατίας δεν θα πετύχαινε. Αυτό είναι η πραγματικότητα και ένα μάθημα από την Ιστορία. Αυτοί που την αγνοούν είναι αμαθείς.
Οι περιπέτειες που οδηγούν στη σύγκρουση εκατομμύρια στρατού της Κορέας εν ενεργεία, επιπλέον των 9 εκατομμυρίων εφέδρων είναι το πιο επικίνδυνες αν ληφθεί υπόψη ακόμα η παρουσία μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων στην περιοχή και οι σύμμαχοι των δύο πλευρών.



Η ειρηνική ένωση :

Σταθεροί παράγοντες ενότητας:
1- Όλοι οι Κορεάτες στο Βορρά και στο Νότο έχουν μία Μογγολική καταγωγή.
2- Το θρήσκευμα είναι ένα, ο Βουδισμός, Κομφουκισμός, και τοπικά πιστεύω από τον τέταρτο αιώνα.
3- Ο πολιτισμός έχει τις ίδιες ρίζες και επιδράσεις, Βουδισμός, Κομφουκισμός, τοπικές θρησκείες καθώς και Κινέζικες και Γιαπωνέζικες επιδράσεις.
4- Η Κορέα ήταν μία χώρα από τον έβδομο αιώνα.
5- Οικονομικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν την ένωση :
6- Η πληθυσμιακή ανάπτυξη στις δύο πλευρές είναι περίπου 1%.
7- Ένα διοικητικό σύστημα ( Επαρχίες και πόλεις )
8- Παρόμοιο μέσο όριο ζωής.
9- Το ποσοστό ανάπτυξης του πολιτισμού είναι περίπου το ίδιο και κυμαίνεται από 60% ως 80%.
10- Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και υποχρεωτική στις δύο πλευρές μέχρι την ηλικία των 12.
11- Η βιομηχανική δύναμη της ενωμένης Κορέας θα ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια τόνους χάλυβα και άλλα μέταλλα. Αυτό θα έκανε την ενωμένη Κορέα την δέκατη ή ένατη χώρα στην εμπορική κατάταξη.
12- Το εργατικό δυναμικό θα φτάσει τα 36 εκατομμύρια άτομα.
13- Η ενεργειακή ολοκλήρωση θα έφτανε το 40% στο Νότο από πυρηνική ενέργεια και 66% στο Βορρά από υδατική ενέργεια τη στιγμή που στο Νότο υπάρχει 2% του νερού και ένα πυρηνικό σταθμό στο Βορρά.
14- Αυτή η ειρηνικά ενωμένη χώρα θα διέθετε 8 – 10 σημαντική λιμάνια ενώ κάθε πλευρά έχει από μόνη της 4 λιμάνια μόνο.
15- Η ειρηνικά ενωμένη Κορέα θα διέθετε περίπου 100 χιλιόμετρα δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και περίπου 2000 χιλιόμετρα περάσματα μέσω των ποταμών στο Βορρά.
16- Η ειρηνικά ενωμένη Κορέα θα είχε περίπου χίλιες ανώτερες σχολές.
17- Θα γινόταν εξοικονόμηση 40% του προϋπολογισμού το οποίο δαπανείται τώρα για στρατιωτικούς σκοπούς λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.
18- Η Βόρειος Κορέα στα χρόνια του Κιμ Ελ Σόυνγκ ήταν ανοικτόμυαλη και πιο διαλλακτική.

Όλες οι προσπάθειες ένωσης των δύο κρατών της Κορέας έγιναν κάτω από την αιγίδα ή την κηδεμονία άλλων. Το ίδιο και οι ενωτικοί πόλεμοι στους οποίους συμμετείχαν άλλοι, κάτι που δεν είχε όφελος για τα δύο μέρη εδώ και 55 χρόνια, με εξαίρεση το 2000 όταν ανακοινώθηκε :
1) Η Νότιος και η Βόρειος Κορέα συμφώνησαν να λύσουν το ζήτημα της ένωσης ( κατά ανεξάρτητο τρόπο) με κοινές προσπάθειες του Κορεάτικου λαού, κυρίαρχος της χώρας.
Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση που φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη από τα μαθήματα του παρελθόντος. Η προσέγγιση αυτή αξίζει να ενθαρρυνθεί παγκοσμίως και από όλες τους φιλειρηνικούς λαούς.
Μιλώντας με ειλικρίνεια οι υπεύθυνοι στη Νότιο Κορέα είναι πιο ανεκτικοί με τους αδελφούς τους στο Βορρά. Απόδειξη τούτου είναι, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του πρόεδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Νταϊ Κόνγκ στην Μπιονγκ Γιάγκ και τη βοήθεια που έδωσε η Νότιος Κορέα στη Βόρειο σε στιγμές ανάγκης και καταστροφής.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια ένωσης είτε εξωτερική είτε εσωτερική με τη βία ή την απειλή των όπλων και τη τρομοκρατία είναι αποτυχημένη προσπάθεια και πρέπει να εξουδετερωθεί τελείως.

Οι ίδιοι οι Κορεάτες στις δύο πλευρές πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά το ζήτημα και να υπολογίσουν τις απώλειες συνέπεια του διαχωρισμού καθώς και το τίμημα του πολέμου και την κακεντρέχεια των εχθρών. Πρέπει να αναλογιστούν επίσης τα υλικά και ηθικά οφέλη από την ένωση των δύο πλευρών. Οι φίλοι στο Βορρά πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην επαναλάβουν τις προκλητικές συμπεριφορές,

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενωθούν τόσο για να διασφαλίσουν τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος στο Βορρά σε αντάλλαγμα με τη απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νότο. Όταν επιτευχθεί η ένωση ο Βορράς δεν θα έχει ανάγκη πυρηνικών εξοπλισμών και ο Νότος δεν θα έχει ανάγκη την παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.