Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ιράν: Επανάληψη των συνομιλιών για τα πυρηνικά υπό όρους



Έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι η Τεχεράνη, αλλά υπό όρους, δήλωσε ο Αχμεντινεζάντ.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ δήλωσε σήμερα ότι το ισλαμικό κράτος είναι έτοιμο να επαναλάβει τις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά υπό όρους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις συνομιλίες μαζί τους (με τις μεγάλες δυνάμεις).. αλλά θα θέσουμε όρους, τους οποίους θα ανακοινώσουμε σύντομα», δήλωσε ο Αχμεντινεζάντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.


Νέος αντιδραστήρας για ιατρική πυρηνική έρευνα

Το Ιράν θα κατασκευάσει «σύντομα» ένα νέο αντιδραστήρα ιατρικής πυρηνικής έρευνας, «ισχυρότερο» από αυτόν που διαθέτει σήμερα η Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Έχουμε προβλέψει να θέσουμε σε λειτουργία αρκετούς αντιδραστήρες στο βόρειο, το νότιο, το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων, τα οποία θα πωλούμε στις χώρες της περιοχής και στις ισλαμικές χώρες που έχουν ανάγκη» το υλικό αυτό, τόνισε.

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε ότι «και το Ιράν» είχε επεξεργαστεί μια «διπλή στρατηγική» για να απαντήσει σε αυτή των μεγάλων δυνάμεων, που ψήφισαν υπέρ της επιβολής των κυρώσεων λέγοντας ωστόσο ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή για την έξοδο από την ιρανική πυρηνική κρίση.

«Αυτή η διπλή στρατηγική βασίζεται από τη μια πλευρά στη συνέχιση ενός ειλικρινούς διαλόγου» με τη διεθνή κοινότητα και «από την άλλη πλευρά στη συνέχιση της πυρηνικής μας ανάπτυξης, που είναι ένα μέσο αντίστασης στις πιέσεις των εχθρών μας», πρόσθεσε.

Το Ιράν παρουσιάζει τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος ως «νόμιμο δικαίωμα» πρόσβασης στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Ο ΟΗΕ έχει εκδώσει από το 2006 έξι αποφάσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι τέσσερις από τις οποίες συνοδεύονται από κυρώσεις.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τελεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αλλά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της, το Μάιο, ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει πως το ιρανικό πρόγραμμα προορίζεται για αμιγώς ειρηνική χρήση, καθώς οι επιθεωρητές της δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητεί.

Παράλληλα σήμερα το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο καλώντας την κυβέρνηση να περιορίσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Οι κανονισμοί της NPT είναι αυστηρότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΙΑΕΑ και δεν επιτρέπουν απροειδοποίητες επιθεωρήσεις.

Ο νομοθετικός ελιγμός θεωρείται μια τυπική διαδικασία, καθώς το Ιράν έχει μπλοκάρει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από το 2005.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.