Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Οι δίδυμοι πύργοι




Του Μιχάλη Παπαθεράποντος

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στους δίδυμους πύργους έρχεται στο μυαλό μας η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη από Ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι ακραίες Ισλαμικές αντιλήψεις απαιτούν και προσπαθούν να οδηγήσουν σε υποταγή των τρίτων στη ζώνη του Ισλάμ. Ο κόσμος με βάση την Ισλαμική κοσμοθεωρία αποτελείται από τη ζώνη του πολέμου και τη ζώνη της ειρήνης/υποταγής, όπου ζουν οι άπιστοι και πιστοί αντίστοιχα. Έτσι ο διαχωρισμός αυτός υπονοεί τον συνεχή αγώνα μέχρι την τελική επικράτηση του Ισλάμ. Σημαντικό στοιχείο στην ιδεολογία των Ισλαμιστών είναι η προστασία και η ενδυνάμωση της κοινότητας των πιστών, της Ούμμα. Οι ακραίοι Ισλαμιστές αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ιδεολογική απειλή και εναλλακτική επιλογή απέναντι στη Δύση, στα δυτικά ιδεώδη και αρχές. Η νέα τάξη πραγμάτων και η επικράτηση της φιλελεύθερης ιδεολογίας μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου δεν κατάφεραν να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στον πλανήτη. Το κτύπημα στους δίδυμους πύργους πριν 9 χρόνια ήταν κυρίως ένα κτύπημα συμβολικό ενάντια στην κυριαρχία της δύσης και την επιρροή της στον Αραβικό και ΙσλαμιλAό κόσμο. Οι δυτικές αρχές και ιδανικά έρχονται αρκετές φορές σε σύγκρουση με τις Ισλαμικές αντιλήψεις. Όπως για παράδειγμα η έννοια της ελευθερίας η οποία στο Ισλάμ εννοεί την ελεύθερη δράση στα πλαίσια του Ισλαμικού νόμου. Δηλαδή την πραγμάτωση του θελήματος του Αλλάχ και όχι του α�84όμου όπως επικρατεί στη Δύση.



Η αρχηγία της Ούμμα

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερτογάν με την δράση της στη Γάζα προσπαθεί να ενώσει την Ισλαμική κοινότητα (Ούμμα) υπό την ηγεσία της, όπως φαίνεται και στο έργο του Αχμέτ Νταβούτογλου, «Στρατηγικό Βάθος». Με την ηγετική της στάση, απογαλακτίζεται από τη δύση και ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αναλαμβάνοντας ρίσκα και κερδίζοντας οφέλη. Η Τουρκία κατάφερε να ενδυναμώσει την οικονομία της, να συμμετέχει και να πρωταγωνιστεί σε διεθνείς θεσμούς όπως την Ισλαμική διάσκεψη, στα μη μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, στους G20 και να έχει πρόεδρο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία έχοντας μακροχρόνια σχέση με το δυτικό κόσμο απέκτησε το πλεονέκτημα να γνωρίζει καλά τους κανόνες του διπλωματικού παιγνιδιού και να εξαργυρώνει με οφέλη την Ισλαμική της ταυτότητα στη Δύση. Τα ρίσκα συμπεριλαμβάνουν τη λιγότερη εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη καχυποψία που θα τυγχάνει από τη Δύση και ιδιαίτερα από το Ισραήλ. ΟΙ ΗΠΑ και το Ισραήλ αποτελούν ιδεολογικά και πρακτικά, τους μεγαλύτερους εχθρούς του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Οι επιρροές της Δύσης στον Μουσουλμανικό κόσμο απειλούν στις αρχές και παραδόσεις του Ισλάμ, ενώ το Ισραήλ αποτελεί τον στρατηγικό αντίπαλο του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Αυτή η αντιπαράθεση δίνει λόγους ύπαρξης και ενδυναμώνει πολιτικά το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Στο βάθος η Κύπρος

Αυτή τη στιγμή που Η Τουρκία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο Ισλάμ, Ισραηλινοί ακτιβιστές και συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ θυμούνται την Κύπρο και την αδικία που υφίσταται. Θέλοντας να κατηγορήσουν την Τουρκία, έστω και οπορτουνιστικά, αναφέρονται στα δίκαια της Κύπρου. Ο κόσμος στις διεθνείς σχέσεις δεν λειτουργεί με αρχές και αξίες, παρόλο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν, αλλά με συμφέροντα και επίδειξη ισχύος. Η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα με μικρές δυνατότητες και οφείλει να αξιολογεί ενδελεχώς τα διάφορα διεθνή γεγονότα και να προσαρμόζεται στα διεθνή δεδομένα. Το Ισραήλ ίσως να λειτουργεί με επιθετικότητα, αλλά γνωρίζει καλά ότι αν χάσει έναν πόλεμο, πιθανό να σβήσει από τον χάρτη. Η μελλοντική επιβίωση του κράτους του Ισραήλ είναι ένα κοινό και κεντρικό σημείο που έχει με την Κύπρο, κάτω από διαφορετικές όμως συνθήκες. Η θεωρητική απειλή του Ισλαμικού επεκτατισμού φέρνει τις δύο χώρες ως θύλακες ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο, σαν δίδυμοι πύργοι. Εάν μία από τις δύο καταρρεύσει, η άλλη θα είναι ακόμη πιο ευάλωτη σε μία περιοχή όπου γεωγραφικά περιβάλλονται από Ισλαμικές χώρες. Ίσως εάν δεν υπήρχε το Ισραήλ, τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά και η Κύπρος να ήταν από τους κεντρικούς στόχους των Ισλαμιστών όπου οι αδελφοί Τ/Κ υποφέρουν. Η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει με πολιτικό ορθολογισμό τα διεθνή δεδομένα καθορίζοντας τη στάση της για μελλοντική επιβίωση. Κύρια διαφορά με το Ισραήλ είναι ότι οι Κύπριοι γενικά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ισλάμ και ότι περιβάλλονται από Ισλαμικές χώρες, σαν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.