Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Βρετανία: τραγικός απολογισμός



AFP, Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Στους τριακόσιους νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των βρετανικών απωλειών στο Αφγανιστάν από την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα αυτή το 2001, μετά τον θάνατο στρατιώτη που είχε τραυματιστεί σοβαρά από έκρηξη στις αρχές του μήνα στην επαρχία Χελμάντ. Η είδηση αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρεύμα κατά του πολέμου στη βρετανική κοινή γνώμη και να αυξήσει τις πιέσεις προς τον κυβερνητικό συνασπισμό του Κάμερον για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας. Χθες, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε να δεσμευτεί ότι οι στρατιώτες θα επαναπατριστούν όταν οι αφγανικές δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν οι ίδιες την ασφάλεια της χώρας τους.


«Μία ακόμα οικογένεια θρηνεί την απώλεια ενός στρατιώτη που θυσιάστηκε για την πατρίδα», δήλωσε χθες ο κ. Κάμερον. «Φυσικά, το γεγονός ότι ήταν ο τριακοσιοστός στρατιώτης που χάνεται στο Αφγανιστάν δεν καθιστά τον θάνατό του περισσότερο ή λιγότερο τραγικό απ’ ό,τι τον προηγούμενο», διευκρίνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα θερμά του συλλυπητήρια στη Βρετανία εξέφρασε χθες και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. «Η σκέψη μου βρίσκεται στις οικογένειες των τριακοσίων Βρετανών στρατιωτών που έπεσαν στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο κ. Ρασμούσεν. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις για απόσυρση της βρετανικής δύναμης από το Αφγανιστάν, τόνισε ότι «οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν συνέβαλαν τα μέγιστα προκείμενου να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα πάψει να αποτελεί κρησφύγετο των τρομοκρατών που απειλούν τους δρόμους και τα αεροδρόμιά μας». Κατά τον κ. Ρασμούσεν, «ένα πιο ασφαλές Αφγανιστάν συνεπάγεται έναν ασφαλέστερο κόσμο και συνεπώς οι θυσίες των στρατιωτών δεν πάνε χαμένες».

Τέλος, έξι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων τρεις Αυστραλοί και ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην Κανταχάρ. Δύο ακόμα στρατιώτες έπεσαν νεκροί από εκρήξεις βομβών σε άλλες περιοχές του νότιου Αφγανιστάν.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.