Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ε.Ε: Επιφυλάσσεται για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας όπως και η καταψήφιση των κυρώσεων κατά του Ιράν είναι ζητήματα που θα αποτυπωθούν στην ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας αφορούν αποκλειστικά τις δύο χώρες και το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ζήτημα για το οποίο ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες που δεν έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να εφαρμόζονται.

Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Αντζελα Φιλότε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι με τη στάση τους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ωθούν την Τουρκία προς Ανατολάς και την απομακρύνουν από τη Δύση.


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η κ. Φιλότε είπε ότι η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τη συμμόρφωση της τουρκικής νομοθεσίας με την κοινοτική σε θέματα ασφάλειας τροφίμων ώστε στις 30 Ιουνίου να ανοίξει επί του θέματος αυτού το σχετικό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές απαιτούμενες διαδικασίες.

Κληθείσα να σχολιάσει εξάλλου πώς επηρεάζεται η συμμόρφωση της Τουρκίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτικής άμυνας της ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ η Τουρκία τις καταψήφισε, η ίδια εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτυπωθούν στην ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας που θα υιοθετήσει το φθινόπωρο η Επιτροπή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.