Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

«Η Τουρκία δεν έκοψε δεσμούς με τη Δύση»


Aπάντηση Ερντογάν σε Γκέιτς, κάνοντας λόγο για «μεσάζοντες προπαγάνδας»


«Καβγά» με αφορμή τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας και τους δεσμούς της με την Ευρώπη φαίνεται ότι προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Aμυνας Ρ. Γκέιτς περί απομάκρυνσης της Άγκυρας από τη Δύση με υπαιτιότητα της Ε.Ε., της πάντοτε αρνητικής προς την τουρκική ένταξη. Από το βήμα του Τουρκοαραβικού Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας, στον κ. Γκέιτς απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «μεσάζοντες προπαγάνδας» όσους ισχυρίζονται ότι η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με τη Δύση. Με ενσυνείδητο τον ρόλο του περιφερειακού ηγέτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε στη συνέχεια τους Άραβες να ενωθούν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να δοθεί τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας και στη μεσανατολική σύρραξη.


Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός, που αποδίδει και τη ραγδαία επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων στην αρνητική προς την Τουρκία στάση της Ε.Ε., είχε λάβει προχθές μια πρώτη απάντηση από τον αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τούρκο υπουργό Ε. Μπαγκίς, που αποσυνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του από την αντιπαράθεση με το Ισραήλ, ζητώντας «να μην μπερδεύονται οι πατάτες με τα πορτοκάλια».

Η όλη φραστική αντιπαράθεση ερμηνεύτηκε ως ένδειξη τουρκοαμερικανικών τριβών, μολονότι χθες, στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γκέιτς συνευρέθη σε θερμό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του Βετσντί Γκιονούλ.

Πέραν αυτού, με τις θέσεις του κ. Γκέιτς φάνηκε να συμπλέει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine κάνει λόγο για «σφάλματα των Ευρωπαίων, που ώθησαν προς Ανατολάς τους Τούρκους, οι οποίοι θα στραφούν με την ιδιότητα περιφερειακής δύναμης προς άλλες προοπτικές, με το βλέμμα στο Ιράν, τον Καύκασο, τη Συρία κ.λπ., εάν η Ευρώπη συνεχίσει να δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν θέλει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Φορέας υψηλών περιφερειακών προσδοκιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Η ανακοίνωση έγινε στο φόρουμ της Πόλης, όπου παρέστησαν η ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου, πρωθυπουργοί και υπουργοί αραβικών χωρών (Συρία, Λίβανος, Λιβύη, Ιορδανία, Αίγυπτος κ.λπ.). Θερμά χειροκροτήματα ξέσπασαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επικρότηση της στάσης του έναντι στο Ισραήλ. Σε πείσμα όλων αυτών, βελτίωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων προβλέπει ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ, Εφρέμ Χαλεβί, ο οποίος ωστόσο διευκρινίζει ότι θα χρειαστούν κοπιώδεις προσπάθειες.

Συντριβή ελικοπτέρου


Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι συνετρίβη χθες στην κεντρική Τουρκία, κατά τη διάρκεια πτήσεως από στρατιωτική βάση της Κερασούντας προς την Άγκυρα. Σύγχυση επικράτησε ως προς τον αριθμό των θυμάτων. Στην αρχή έγινε λόγος για πέντε νεκρούς στρατιωτικούς, αργότερα για τρεις ή τέσσερις – μεταξύ αυτών ενδεχομένως και ενός αξιωματικού.

Τα αίτια της συντριβής δεν έγιναν γνωστά. Οπως ισχυρίστηκαν οι Αρχές, στην περιοχή του δυστυχήματος, στην επαρχία Τοκάτ, επικρατούσε ομίχλη. Ο κυβερνήτης Σερίφ Γιλμάζ, σε απευθείας δηλώσεις του στην τηλεόραση, είπε ότι το ελικόπτερο ανεφλέγη αμέσως μετά την πρόσκρουση, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να το κατέρριψαν, διότι –όπως διευκρίνισε– δεν υπήρξε καμία σχετική ένδειξη.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.