Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο Φράνκο έδωσε στους ναζί τους Εβραίους της Ισπανίας



The Guardian

Είναι ο κατάλογος εξαιτίας του οποίου χιλιάδες ακόμη Εβραίοι πέθαναν από τους ναζί στο Αουσβιτς, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν Ισπανοί. Ο Φράνκο, δικτάτορας της Ισπανίας, του οποίου οι απολογητές ισχυρίζονται ότι προστάτευσε τους Εβραίους, διέταξε τους αξιωματούχους του να καταρτίσουν κατάλογο με τα ονόματα 6.000 Εβραίων της Ισπανίας και να τον συμπεριλάβουν στο μυστικό Εβραϊκό Αρχείο που δημιούργησαν.


Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, ο κατάλογος εδόθη στον αρχιτέκτονα της «Τελικής Λύσης», τον αρχηγό των Eς Ες, Χάινριχ Χίμλερ, ενώ η Μαδρίτη διαπραγματευόταν με το Βερολίνο την ενδεχόμενη είσοδο της Ισπανίας στον Αξονα. Η ισπανική εφημερίδα δημοσιεύει την αυθεντική διαταγή του Φράνκο που εντοπίστηκε πρόσφατα στα αρχεία της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία ο Ισπανός δικτάτορας ζητεί από τους κυβερνήτες των επαρχιών να καταρτίσουν καταλόγους «με τα ονόματα όλων των Ισπανών και ξένων Εβραίων που ζουν στην επαρχία… και οι οποίοι θα αναφέρουν τις προσωπικές και πολιτικές τους συμπάθειες, τις πηγές των εισοδημάτων τους, τις εμπορικές τους δραστηριότητες». Οι κυβερνήτες έλαβαν διαταγή να εντοπίσουν τους Σεφαραδίτες Εβραίους, απογόνους των Εβραίων που εξεδιώχθησαν από την Ισπανία το 1492, διότι «η ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον μας και η ομοιότητα της ιδιοσυγκρασίας τους με τη δική μας τούς δίνει τη δυνατότητα να κρύψουν ευκολότερα την καταγωγή τους».

Στη διαταγή του Φράνκο, με την οποία συστάθηκε και το μυστικό Εβραϊκό Αρχείο, ο ιουδαϊσμός αντιμετωπίζεται ως φυλή και όχι ως θρησκεία. Μετά την ήττα των ναζί στον πόλεμο, το καθεστώς του Φράνκο προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της συνεργασίας του με τον Χίτλερ και να ξαναγράψει την Ιστορία αναφορικά με τη στάση του έναντι των Εβραίων. Το μεγαλύτερο τμήμα του Εβραϊκού Αρχείου καταστράφηκε. Αντίγραφα του αρχείου όμως διασώθηκαν στη Σαραγόσα.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.