Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Eκατό νεκροί στο Αφγανιστάν




AFP, A.P., Reuters


ΚΑΜΠΟΥΛ. Ο συνολικός αριθμός των απωλειών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν πλησίασε χθες το ψυχολογικό όριο των 100 νεκρών από την αρχή του τρέχοντος μήνα, του πλέον αιματηρού από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τους Ταλιμπάν, το 2001. Οπως ανακοίνωσε χθες το συμμαχικό αρχηγείο, ένας Βρετανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του στην επαρχία Χελμάντ, ενώ την Κυριακή είχαν σκοτωθεί τέσσερις Νορβηγοί από έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης σε δρόμο της επαρχίας Φαριάμπ. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι νεκροί της Συμμαχίας αυτόν τον μήνα έφτασαν έτσι τους 99 στρατιώτες.


Το ΝΑΤΟ αποδίδει τις δραματικά αυξημένες απώλειες στην αποστολή ενισχύσεων από τις ΗΠΑ και την επακόλουθη κλιμάκωση των επιχειρήσεων εναντίον των φανατικών ισλαμιστών. Εντούτοις, η κοινή γνώμη στις δυτικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής) αντιδρά όλο και πιο έντονα στον πόλεμο, καθώς όλες οι προσπάθειες να ηττηθούν στρατιωτικά οι Ταλιμπάν έχουν ώς τώρα αποτύχει. Εξίσου έντονες είναι και οι αντιδράσεις του ντόπιου πληθυσμού του Αφγανιστάν, ο οποίος βρίσκεται συχνά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και θρηνεί θύματα λόγω των ενεργειών και των δύο πλευρών. Οκτώ άμαχοι βρήκαν χθες τον θάνατο σε επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν στην επαρχία Γκάζνι. Λίγες ώρες νωρίτερα, βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στην επαρχία Κανταχάρ είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν άλλα οκτώ άτομα. Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι επρόκειτο για αντάρτες, μεταξύ των οποίων και ένας οπλαρχηγός των Ταλιμπάν. Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και η τοπική αστυνομία, υποστηρίζουν ότι τα θύματα ήταν χωρικοί που κοιμούνταν στις στέγες των σπιτιών τους λόγω της ζέστης του καλοκαιριού.

Ο αποπεμφθείς διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, είχε καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις παράπλευρες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, �E�ιατάζοντας τις δυνάμεις του να προτιμούν την υποχώρηση από την εμπλοκή σε περιοχές όπου βρίσκονταν πολίτες. Τα στρατεύματα όμως δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τους νέους κανόνες εμπλοκής, στους οποίους απέδιδαν τις αυξανόμενες απώλειες στις τάξεις τους.

http3A//news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.