Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Απαγόρευσε το Ιράν την είσοδο σε επιθεωρητές



A.P., Reuters, AFP


Το Ιράν απαγόρευσε χθες την είσοδο σε δύο επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθεί κανονικά τη συνεργασία του με τον διεθνή οργανισμό. Η ΙΑΕΑ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι οι δύο προχώρησαν σε συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εμπιστεύεται πλήρως τις ικανότητες και την αμεροληψία των εν λόγω επιθεωρητών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Γκρεγκ Γουέμπ. Η Τεχεράνη δήλωσε ότι οι δύο «δεν έχουν πλέον δικαίωμα εισόδου στο Ιράν. Αυτά που ανέφεραν ήταν ψευδή και τα αποκάλυψαν πριν αξιολογηθούν επισήμως».




Η πυροεπεξεργασία


Το ζήτημα αφορά πειράματα πυροεπεξεργασίας, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο Ιράν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Οταν επισκέφθηκε τις ιρανικές εγκαταστάσεις τον Μάιο κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τα μηχανήματα δεν βρίσκονταν πλέον στη θέση τους, οδηγώντας τους επιθεωρητές να εκφράσουν ανησυχίες. Το Ιράν ζητά να αντικατασταθούν οι δύο επιθεωρητές με άλλους, ενώ η ΙΑΕΑ δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα.

Δεδομένων των αμφιβολιών της ΙΑΕΑ για το ιρανικό πρόγραμμα και κατόπιν έντονων δυτικών πιέσεων, στις αρχές του μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τέταρτη δέσμη κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ως μέλος της ΙΑΕΑ, η Τεχεράνη συνεχίζει να δέχεται τους επιθεωρητές της, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ είναι πεπεισμένο για το αντίθετο, με αποτέλεσμα να ακούγονται διαρκώς παραινέσεις για επίθεση εναντίον του Ιράν. Ο πρώην αρχηγός της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Σαμπτάι Σαβίτ, δήλωσε ότι «το σωστό είναι να πλήξουμε προληπτικά και όχι ως αντίποινα». Ο δε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι μετά τις κυρώσεις «υπάρχει επιτέλους μια πιθανότητα να πείσουμε την Τεχεράνη ότι η ασφάλειά της περισσότερο κινδυνεύει παρά ενισχύεται» με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.